Френската компания Danone, която през март тази година получи одобрение

...
Френската компания Danone, която през март тази година получи одобрение
Коментари Харесай

Френски гигант от хранителната промишленост, с бизнес и у нас, продаде активите си в Русия с огромна загуба

Френската компания Danone, която през март тази година получи утвърждение от съветските регулаторни органи да продаде бизнеса си в Русия, завърши договорката с " Вамин РФ ", съгласно нейно публично известие.

Danone към този момент не разкрива други детайлности за договорката. Компанията Danone, която има отделение за произвеждане на млечни артикули и у нас, е от най-големите в Европа.

Преди беше обявено, че процесът на прекачване на бизнеса е почнал още през октомври 2022 година. " Общата загуба, отразена от Danone във финансовите й доклади, е достигнала 1,2 милиарда евро ", означават от компанията.

Компанията " Вамин РФ ", е записана през септември 2023 година Нейн главен притежател е компанията " Вамин Татарстан " (99%).
 Загубите на Danone в Русия и кой оглави
Загубите на Danone в Русия и кой оглави " краткотрайно " компанията там

Въпреки че към този момент не управляват бизнеса си в Русия, от френската компания се считат за негови законни притежатели

На 13 март 2024 година съветският президент Владимир Путин подписа декрет, с който анулира прехвърлянето на " Данон Русия " и " Данон Трейд " под краткотрайно ръководство на " Росимущество " (след като бяха сложени под държавно ръководство през юли предходната година, те бяха преименувани надлежно на H&N и H&N Трейд).

В писмо, адресирано до тогавашния съветски министър на земеделието, шефът на компанията " Вамин РФ ", по неофициална информация декларира, че е реализирано съглашение съветската компания да заплати 17,7 милиарда рубли (към 200 млн. долара), с цел да получи надзор над съветския бизнес на Danone. От тази сума, както се уточняваше тогава, 7,7 милиарда рубли ще са за обслужване на дълга на съветския бизнес на френската компания, а останалата част е за възнаграждение към Danone.

В писмото до министъра се споделяше още, че оповестената цена на договорката е с отстъпка от 56% от пазарната стойност на бизнеса, съгласно самостоятелна оценка, представена от компанията. Тогава Danone не разяснява посочената информация.
 Danone продава основна част от бизнеса си в Съединени американски щати
Производителят на " Активиа " и " Данонино " у нас продава основна част от бизнеса си в Съединени американски щати

Компанията ще резервира миноритарен дял
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР