Хърватия се отказа да купи от Израел изтребители Еф-16 заради

...
Хърватия се отказа да купи от Израел изтребители Еф-16 заради
Коментари Харесай

Хърватия се отказва от израелски F-16 заради възражения на САЩ

Хърватия се отхвърли да купи от Израел изтребители Еф-16 поради американско опълчване. Това съобщи хърватският министър на защитата Дамир Кръстичевич, заяви Българска телеграфна агенция.

"Израел осведоми министерството на защитата, че не може за жал да получи съответна зелена светлина от Съединени американски щати за даване на самолетите Еф-16 ", сподели министърът след диалози с израелска делегация.

Загреб беше договорила предишния март да купи от Израел 12 остарели Еф-16 американско произвеждане, с цел да размени своите МиГ-21 съветско произвеждане. Според хърватски представители Съединени американски щати се противопоставили на тази продажба, тъй като желали осъвременените електронни системи, конфигурирани от Израел на изтребителите без американско единодушие, да бъдат отстранени. Транзакцията беше за 500 милиона $ (435 милиона евро). Това трябваше да бъде най-скъпата оръжейна поръчка за Хърватия от нейната самостоятелност насам.

Сега съгласно хърватски медии Загреб може да се обърне към Швеция за изтребители Грипен, които също са взели участие в търга и са останали на втора позиция, или да анулира търга за закупуване на изтребители. Загреб може да разгласи нов търг или пък да се споразумее непосредствено със Съединени американски щати.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР