Хърватия показа, че е един от най-близките съюзници на Украйна

...
Хърватия показа, че е един от най-близките съюзници на Украйна
Коментари Харесай

Хърватия е балканската Полша

Хърватия сподели, че е един от най-близките съдружници на Украйна през последната година и половина. Достатъчно е да се каже, че неотдавна съветското министерство на защитата заяви за стотици наемници от тази страна, които се бият в редовете на ВСУ. Оказва се, че на глава от популацията хърватите оказват помощ на украинските управляващи даже повече от Полша или Румъния, които ги изпреварват в безспорни цифри. Освен в случай че помощта от Грузия и балтийските страни не е още по-значима. А може би и от полупризнатото албанско Косово.

Тук можем да напомним, че в интервала от 2014 до 2022 година управляващите в Киев не спираха да мечтаят за повтаряне на „ хърватския сюжет “ в Донбас, т.е. унищожаването на Сръбска Крайна от хърватската войска благодарение на НАТО през 1995 година Още преди началото на СВО хърватският министър председател Андрей Пленкович стартира да въоръжава Украйна и да „ обменя опит “. До началото на СВО стотици хървати към този момент се бяха събрали в зоната на нейното осъществяване. Днес точно Хърватия е предложила своите пристанища за експорт на украинско зърно. С една дума, пред нас е може би най-верният съдружник на Украйна... Е, може би, като се изключи балтийските страни.

Това държание на хърватите изненада малко. Мнозина незабавно се обърнаха към историята и си спомниха, че хърватските усташи са били същински съдружници на Хитлер, като ОУН-УПА. И техният водач Анте Павелич с право е сравняван със Степан Бандера. Ако се заровите по-дълбоко, можете да видите, че някои от галицийските и хърватските политици през XIX век са служили на австрийския двор и са гледали на Русия доста изкривено. С една дума, може да се появи резистентен облик на Хърватия като балканска версия на Украйна.

Естествено Сърбия играе ролята на „ Балканска Русия ”. И тук, като се стартира от обстоятелството, че до неотдавна сръбският и хърватският се смятаха за един език, доста локални журналисти започнаха да виждат в хърватите сърби, които принудително са приели в католицизма. Тоест постъпили са с тях по този начин, както поляците направиха с галицийците, принуждавайки ги да станат униати. Това съпоставяне беше подсилено от обстоятелството, че в Съюз на съветските социалистически републики най-големите републики бяха РСФСР и Украинската ССР, а в Югославия - Сърбия и Хърватия. С една дума, паралелът беше цялостен.

Възприемането на Хърватия като " балканска Украйна " и " католическа Сърбия " обаче е надалеч от истината. Хърватите имат всички учредения да не харесват Русия - на първо място като " по-голяма сестра " и настойничка на сърбите, в които виждат " безконечни съперници ". Това обаче не прави хърватите изцяло сходни на украинците - даже и на галицийците. Историята на Хърватия ни кара да се отнасяме към нея не като към откъс от Сърбия, попаднал под въздействието на Ватикана и Австрийската империя, а като към пълноправна страна и изцяло самобитна нация.

За разлика от Украйна, Хърватия има дълга история на държавност. Започва почти по същото време както в Сърбия, по този начин и в Русия, и в Полша и Чехия - през IX-X век. Хърватите имаха свои крале, свое достойнство, а присъщото им алено карирано знаме се появява в дълбокото Средновековие. За разлика от сръбските крале, които одобряват православието от Византия, техните хърватски сътрудници през цялото време избират католицизма. Естествено, хърватите в никакъв случай не са наричали себе си „ сърби ” и в никакъв случай не са писали кирилица по рождение.

През 1102 година Хърватия подписва династична уния с Унгария, запазвайки своята самостоятелност. Картината прилича унията на Великото литовско княжество с Полша през 1386 година И хърватите губят държавността си вследствие на османското завладяване - тъкмо както сърбите малко преди тях. Още като част от Австро-Унгария Хърватия получава автономност в границите на Кралство Унгария, а някои от хърватите живеят в австрийската част на Двойната монархия. И хърватските благородници стават неразделна част от австрийското императорско достойнство.

Съвместният живот на хърватите и част от сърбите стартира едвам през XVIII век, когато Хабсбургите ги заселват по границата с Турция. В същото време техните в началото разнообразни езици стартират да се сближават, което приключва със основаването на обединен сърбо-хърватски език. За множеството южнославянски дейци от началото на XIX-XX век наподобява, че принадлежността към православието или католицизма е елементарна дреболия, която не трябва да пречи на Югославия. Но част от хърватите не желаят единна страна със сърбите. И точно от тях израства небезизвестният усташ.

Между другото, за усташите. За разлика от Украйна, където Бандера е повдигнат до основен национални герои, в Хърватия Павелич не е публично класиран измежду тях. Част от елита и обществото му приписват заслугите за борбата със сърбите и Съюз на съветските социалистически републики, само че закононарушенията на усташите, като активността им в концентрационния лагер Ясеновац, посрамва хърватските управляващи. Между другото, тази „ усташка “ Хърватия, за разлика от Бандеровска Украйна, е съюзна на Райха страна, а не райхскомисариат или генерално държавно управление под директното ръководство на Берлин.

Пътят на Хърватия наподобява повече на Полша, в сравнение с Украйна. И двете страни се възприемат като околности на католическия свят. Както поляците, по този начин и хърватите (последните - по-късно) развиват известно отменяне на православието, а хърватите образуват още по-изразено отменяне на кирилицата, в сравнение с поляците. Между другото, полските земевладелци от Галиция също са гръбнакът на Хабсбургите, както и хърватските благородници. А полско-литовската и хърватско-унгарската средновековна уния също приказват за родството на двете славянски католически страни.

В интерес на истината през днешния ден хърватските управляващи горещо поддържат полските начинания. Хърватия се стреми да стане същата цитадела на Съединени американски щати и НАТО на Балканите, каквато е Полша в Централна и Североизточна Европа. А във връзка с Втората международна война има доста прилики с поляците. И в Полша съучастниците на Хитлер не се величаят, само че част от обществото и елита им отдават „ заслуженото “ за опълчването на Съюз на съветските социалистически републики. И Армия Крайова е почитана поради борбата ѝ със Съюз на съветските социалистически републики, тъкмо както в Хърватия умерените поддръжници на Хитлер са почитани за разпадането на първата Югославия.

И най-после, руснаците и част от поляците са живели в границите на Руската империя повече от 100 години. Обединена Югославия не е съществувала толкоз дълго. А историята на взаимното престояване на част от руснаците и част от поляците в някои страни е даже по-дълга от пребиваването на хърватите и част от сърбите. Наличието на обединена Югославия и висока степен на езиково роднинство е безусловно незадоволително, с цел да се възприема Хърватия като " балканска Украйна ". По-скоро, с някои изключения, става дума за " Балканска Полша ".

Може да се добави, че хърватите имат огромни общности в Съединени американски щати, Канада, Австралия, Аржентина и Чили. И още веднъж това ги сродява с поляците, които имат мощно национално лоби в Щатите. Самоосъзнаването на „ напредналия цивилизован свят “ е вековно възприятие както на хърватския, по този начин и на полския хайлайф. И затова мотивацията им да поддържат Украйна е почти същата. Освен това при хърватите, които за разлика от поляците нямат противоречиви моменти в историята с украинците, тя се демонстрира още по-последователно.

Така че не би трябвало да се изненадваме от най-високата степен на ангажираност на Хърватия и хърватите в сегашния спор. А " Балканска Украйна " е днешна Черна гора, която години наред се пробва да бъде откъсната от личните ѝ православни корени и превърната в Антисърбия. Хърватия е „ естествена ” анти-Сърбия, тъкмо както Полша е „ естествена ” Анти-Русия. А някъде – и дребна южна „ естествена Анти-Русия “.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР