Ако имаме съмнение за коклюш, квалифицираният лекар е наясно и

...
Ако имаме съмнение за коклюш, квалифицираният лекар е наясно и
Коментари Харесай

Това е първото нещо при коклюш, посочи професор Кантарджиев

Ако имаме подозрение за коклюш, квалифицираният доктор е наясно и може клинично да сложи диагнозата.

Това сподели проф. Тодор Кантарджиев, някогашен шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания. 

" Ако детето е било в контакт с друго дете или възрастен с коклюш и стартира да кашля, персонално аз като доктор незабавно бих подхванал банкет на антибиотик.

Правилният антибиотик, в случай че се даде на детето, то няма да кашля дълго време, дори може и да не получи изобщо пристъпната, присъща за болестта, кашлица.

И най-важното няма да заразява другите деца ", разясни специалистът, представен от " Фокус ".

Той се базира на Европейския център по надзор на болесттите в Стокхолм, съгласно който средството за лекуване на коклюша, е антибиотикът.  

" Антибиотикът би трябвало да се дава преди да са минали 2 седмици от началото на кашлицата. Защо?  

Защото е прочут фактът, че две седмици след началото на пристъпната кашлица, бактерията към този момент не предизвиква кашлица. Просто токсинът, който се е отделил от бактерията, дразни центъра на кашлицата в мозъка и тя продължава от доста седмици до 3 месеца.

Затова даването на антибиотик при дете, за което се съмняваме, тъй като е било в контакт в класа с кашлящо дете или възрастен човек, е средството за излаз от обстановката. Това го споделя Европейският център по надзор на болесттите.

Същото е мнението на американските центрове по надзор на болесттите в Атланта и Джорджия ", разясни професорът.

Проф. Кантарджиев сподели още, че антибиотикът, когато се дава през цялото време, облекчава положението на детето.

" Тогава детето кашля седмици, а не месеци. Много значимо е, че детето, взимайки антибиотик, няма да заразява други деца ", безапелационен е специалистът. 

" Нещо повече: в Съединените щати информация на най-големият образователен уебсайт за лекари даже преглежда въпросът за профилактика с антибиотици ", сподели проф. Кантарджиев.  

" Какво значи профилактика? Като се разболее едното дете и имаш повече деца у дома, като знаеш по какъв начин си окалпазанил имунизациите им, страхуваш се основателно, че ще създадат коклюш, без да са заболели им се дава макролиден антибиотик.

Някои от тях за по-кратък интервал, други могат да се дават до 2 седмици. Това е профилактиката с антибиотици, която е доста значима, тъй като прекъсва епидемиологичната верига ", сподели още проф. Тодор Кантарджиев.

Той посъветва, в обстановката, в която се намираме сега, да се издирят всички деца, които не са реваксинирани по време на Коронавирус епидемията. Особено да се обърне внимание на реимунизацията преди потегляне на учебно заведение и реимунизацията в по-напредналата детска възраст.

" Ако спазим тези неща и в случай че се имунизират в допълнение членовете на фамилиите, които чакат новородено, мисля че проблем няма да има ", сподели професорът.

По думите му дали бебетата ще се ваксинират на месец и половина или на два месеца, няма кой знае какво значение.

" По-важното е да се ваксинират бременните дами, както и бабите и дядовците, който чакат бебе в фамилиите и ще оказват помощ за развъждането им ", сподели доктор Тодор Кантарджиев.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР