Хърватия официално откри моста Пелешац, който слага край на териториалната

...
Хърватия официално откри моста Пелешац, който слага край на териториалната
Коментари Харесай

Хърватия откри мащабен инфраструктурен проект - моста Пелешац

Хърватия публично откри моста Пелешац, който поставя завършек на териториалната прекъснатост на страната, разграничена от тясна линия земя, принадлежаща на Босна и Херцеговина.

Мостът е един от най-големите инфраструктурни планове в Европейски Съюз - дълъг е 2 км. и 400 метра, цената му е 525 милиона евро, от които 357 милиона евро са обезпечени от европейските фондове.



Няколко хърватски държавни управления участваха в плана. Проектирането на моста е дело на словенския инженер Марян Пипенбахер, а строителството е осъществено от Чайна роуд енд бридж корпорейшън (China Road and Bridge Corporation). Китайската компания завоюва поръчката за строителството през 2018 година с цена от към 265 милиона евро и период за осъществяване 36 месеца, а публично работа по строителството стартира на 31 юли 2018 година

Съоръжението се състои от 13 прави, шест 33-метрови пилона от армиран бетон и четири ленти.

Мостът свързва южния полуостров Пелешац с останалата част от страната.



" Този план е голямо значение както за Хърватия, по този начин и за Европейски Съюз. Този мост е знак на европейската взаимност и поддръжка към Хърватия във финансов и политически проект ", разяснява еврокомисарят по въпросите на доближаването и промените Елиза Ферейра при откриването му.

Официалната гала се организира в Дубровник, фойерверки осветиха оборудването. Освен тирада на хърватския министър председател Андрей Пленкович, събитието включваше и видеообръщение от китайския министър председател Ли Къцян.

Мостът се работи от 2007 година, само че стартира съществено когато Европейският съюз (ЕС) даде 357 милиона евро, или към 85% от цената на плана през 2017 година.



През 1699 година Дубровнишката република отстъпва брега към град Неум на Османската империя. Мостът минава около босненския град Неум, където Босна и Херцеговина има изход на Адриатическо море.

Досега локалните и поданици и туристите минаваха през гранична инспекция, която забавяше трафика и караше жителите на южната част да се усещат изолирани от останалата част на страната.

Достъпът на Босна до морето дейно отрязва към 90 000 хърватски поданици в и към Дубровник от останалата част на страната. Дубровник е най-голямата туристическа дестинация на Хърватия.

Част от босненските политици обаче бяха срещу построяването на моста. В договаряния с Босна хърватските публични лица се съгласиха да повдигнат моста до височина от 55 метра, с цел да не пречат на корабите с огромен тонаж да влизат в единственото морско пристанище на Босна, ситуирано в община Неум.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР