Хартия или съд70% от лекарите нямат достъпВъведени по начина, по

...
Хартия или съд70% от лекарите нямат достъпВъведени по начина, по
Коментари Харесай

Над 14 000 е-рецепти са били анулирани

Хартия или съд
70% от лекарите нямат достъп

Въведени по метода, по който го направи Министерството на здравеопазването (МЗ), електронните предписания няма да понижат използването на антибиотици. Това се разбра от позиция на Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз (БЛС).

204 230 електронни предписания са издадени от 16 октомври до 30 октомври, а 14 164 са анулираните. Това заяви Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз (БЛС).

Въведени по метода, по който го направи Министерството на здравеопазването (МЗ), електронните предписания няма да понижат използването на антибиотици, се разбра от думите му.

Около 70% от лекарите нямат опция да издават електронни предписания, защото не са регистрирани като лечебни заведения. Същото се отнася и за мобилното приложение за издаването на електронни предписания. Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули, включени в Позитивния лекарствен лист на Република България, (СЕСПА) не работи за антибиотици, акцентира ръководителят на БЛС.

От 3380 аптеки единствено 2938 са имали достъп до Националната здравноинформационна система (НЗИС), стана ясно от думите на Маджаров. Какво се случва с останалите, питат от съсловната организация. У нас няма проследимост на медикаментите, акцентира той.

От БЛС не престават да упорства да може да се издават и хартиени предписания. Ако не бъдат чути, ще търсят правата си в съда.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР