Хартиените избори, които ГЕРБ, БСП и ДПС си осигуриха с

...
Хартиените избори, които ГЕРБ, БСП и ДПС си осигуриха с
Коментари Харесай

Хартиените избори: 4 пъти повече са недействителните гласове в сравнение с 2022 г.

" Хартиените " избори, които ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи си осигуриха с измененията в Изборния кодекс, не подвигнаха изключително изборната интензивност, само че пък подсигуряваха четворен растеж на недействителните гласове.

На 2 април 2023 година броят на недействителните бюлетини в страната е 37 725. Това демонстрират сумарните данни от 31 изборни протокола на районните изборни комисии в страната, оповестени в уеб страницата на Централната изборна комисия (ЦИК). За съпоставяне на парлавентарния избор през октомври 2022 година ЦИК е отчела едвам 9042 недействителни гласа.

За съпоставяне - 37 000 гласа са задоволително са избор на към 1/3 парламентарна група в Народното събрание. Партия Има Такъв Народ, която е на ръба оттатък 4-процентовата преграда за влизане в новия парламент, има малко над 100 000 действителни гласа. Това ще ѝ даде към 11 депутатски места.

За разлика от предходната есен, когато с хартия се гласуваше единствено в най-малките изборни секции с под 300 регистрирани гласоподаватели, а всички останали гласоподаватели трябваше да подадат вота си наложително машинно, така наречен " хартиена коалиция " от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи разреши в този момент жителите сами да избират по какъв начин да упражнят правото си на избор. Докато при гласуването с машина не е допустимо да бъде подаден недействителен глас - тъй като устройството не разрешава това, при хартиения избор секционните изборни комисии преценят кой глас може да се регистрира за автентичен и кой не. Основанията хартиена бюлетина да се разгласи за недействителна са най-малко 3 по закон:
Ако няма 2 положени печата от секционната изборна комисия преди стартирането ѝ в урнатаАко вотът не е маркиран недвусмислено със знак Х или V, изписан със синя писалка в границите на квадратчето с номера на партията, обединението, самостоятелен претендент или " не поддържам никого ".Ако по хартиената бюлетина има други изписани знаци, зацапвания и други
Резултатът е повече четворен растеж на недействителните гласове спрямо октомври 2022 година

Данните на ЦИК за вота през лятото на 2021 година също са любопитни - тогава откритите недействителни бюлетини в урните още веднъж са били под 10 000 - или тъкмо 9342. Сходен е броят им и през ноември 2021 година, когато също имаше избори, недействителните бюлетини бяха 11 300. Общото сред тези два вота и този през октомври е, че машинното гласоподаване беше наложително. На вота през април 2021 година обаче вотът бе " разбъркан " - като одеве миналия, и недействителните хартиени гласове бяха цели 86 000.

В деня след вота от Министерство на вътрешните работи повториха, че обезпечаването на опция да се гласоподава по избор и с хартиена бюлетина е повишило фрапантно опитите за операции, платен и следен избор. Още в изборния ден от министерството регистрираха 100% повече сигнали за опити за сходни практики, като по думите на служебния министър Иван Демерджиев най-вече са били сигналите за нередности, подавани против ГЕРБ и Движение за права и свободи, само че съвсем не е имало обединения, против които не е имало инспекции.

При " възкресяването " на хартиения избор от предходното Народно заседание в София имаше митинги.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР