Хармонизираният индекс на потребителските цени в Германия вероятно ще остане

...
Хармонизираният индекс на потребителските цени в Германия вероятно ще остане
Коментари Харесай

Бундесбанк: Инфлацията вероятно ще остане изключително висока в началото на 2022 г.



Хармонизираният показател на потребителските цени в Германия " евентуално ще остане извънредно висок " при започване на настоящата година, заяви Бундесбанк в последния си месечен стопански отчет.

За цялата 2021 година инфлацията в Германия набъбна с 3,2% спрямо нарастване от едвам 0,4% през 2020 година, уточни немската централна банка, отдавайки скока през 2021 година на " въвеждането на климатичния пакет, възобновяване на цените на суровия нефт и възобновяване на краткотрайно понижените ставки на Данък добавена стойност през 2020 година ".

Ръстът на Брутният вътрешен продукт на Германия възлезе на 2,7% през 2021 година, като не съумя да компенсира икономическия спад с 4,5%, регистриран през 2020 година През 2021 година икономическото възобновяване беше лимитирано от коронавирусната пандемия и проблемите във веригите на доставки, а секторите, които пострадаха най-вече, бяха хотелиерство, изкуства, развлечения и отдих, уточни немската централна банка.

Според Бундесбанк коефициентът на безработица е намалял през предходната година с 0,1 процентни пункта до 5,2%, до момента в който търсенето на работна ръка остана високо.

Германската стопанска система евентуално се е свила през четвъртото тримесечие на 2021 година, уточни в отчета си централната банка и добави, че производството остана лимитирано от спирания на доставките, а потреблението спадна заради възобновените страхове, свързани с Covid-19.

Бундесбанк счита, че може да отнеме повече време, с цел да се усъвършенства инфлационното развиването, като растежът на цените може да остане " извънредно висок " при започване на тази година заради растящите цени на силата и дефицит на доставките.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР