Хакерска благотворителност озадачи специалистите по киберсигурност(снимка: CC0 Public Domain) Хакерска група

...
Хакерска благотворителност озадачи специалистите по киберсигурност(снимка: CC0 Public Domain)
Хакерска група
Коментари Харесай

Тайнствени хакери даряват откраднатите пари


Хакерска щедрост озадачи експертите по киберсигурност
(снимка: CC0 Public Domain)

Хакерска група е дарила откраднати пари за щедрост – събитие, което се счита за казус в областта на киберпрестъпленията и озадачава специалистите по сигурност.

Представители на Darkside настояват, че са изнудвали редица компании за милиони долари, само че в този момент желаят да „ създадат света по-добър ”. В тъмната мрежа бандата разгласява касови бележки за дарения в размер на 10 000 $ за две благотворителни организации.

Едната организация е Children International – тя поддържа деца, фамилии и общности в Индия, Филипините, Колумбия, Еквадор, Замбия, Доминиканската република, Гватемала, Хондурас, Мексико и Съединени американски щати. Другата е The Water Project, която работи за възстановяване на достъпа до чиста вода в Африка на юг от Сахара.
още по тематиката
От Children International незабавно оповестиха, че няма да одобряват парите. The Water Project забавиха мненията си, заяви BBC.

Ходът на хакерите се преглежда като необичайно и тревожно събитие както в морално, по този начин и в юридическо отношение. В обявата си в блога на 13 октомври хакерите настояват, че офанзивите им са ориентирани единствено към огромни супер-печеливши компании.

Атакуващите държат ИТ системите на организациите като заложници, до момента в който не бъде заплатен откуп. „ Смятаме, че е заслужено част от парите, които фирмите са им платили, да отидат за щедрост ”, написаха хакерите.

„ Без значение какъв брой неприятна, съгласно вас, е нашата работа, ние на драго сърце знаем, че сме помогнали да променим нечий живот. Днес изпратихме първите дарения ”, твърдят хакерите. Плащанията са осъществени посредством система за продан на криптовалути.

„ Това, което нарушителите се надяват да реализират, като вършат тези дарения, не е напълно ясно. Може би желаят да си оказват помощ да се смекчи виновността им? Или може би заради егоистични аргументи желаят да бъдат възприемани като Робин Худ – като герои, а не безсъвестни изнудвачи? ”, разяснява Брет Калоу, анализатор на заканите в компанията за киберсигурност Emsisoft.

По неговите думи, каквато и да е мотивацията на хакерите, това сигурно е доста необикновена стъпка. „ Доколкото знам, за първи път група за изнудване подарява част от облагата си за щедрост ”, споделя Калоу.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР