Гьоте-институт България и Националната галерия откриват изложбата Искри на въображението.

...
Гьоте-институт България и Националната галерия откриват изложбата Искри на въображението.
Коментари Харесай

Връзката между Йозеф Бойс и българските творци

Гьоте-институт България и Националната изложба откриват изложбата „ Искри на въображението. На честотите на Бойс “ ще се открие на 10 февруари от 17 часа в „ Квадрат 500 “, където ще бъдат показани произведения от над 20 български художници и актьори, чиято работа е била повлияна от културния подтик и наследството на Йозеф Бойс. Куратор е Вера Млечевска.

 Визуална еднаквост (банер), Паул Вогенрайтер
През 2021 светът означи 100-годишнината от рождението на немския коренен художник и деятел Йозеф Бойс. В Германия самодейността beuys2021 има за цел на първо място да сложи въпроса дали концепциите му са настоящи и през днешния ден и какво е неговото завещание за немското и международно изкуство. В България въпросът беше – кой е Йозеф Бойс и какво общо има той с българското изкуство? Докато отвън България концепциите на Йозеф Бойс са добре познати и постоянно са мотив за спорни полемики, у нас значимият въпрос е кой е Йозеф Бойс? Въпреки, че той е умрял през 1986 година, когато у нас формалните институции не са толерирали авангардните художествени прояви, доста от българските художници са осведомени с неговото творчество от свои източници, споделя Вера Млечевска. Особено тези, които се интересуват от пърформанси, а Бойс е прочут с тях. За нашите създатели, неговите пърформанси са удостоверение, че са на прав път и това е законно изкуство и има смисъл да се работи в тази посока. Бойс е авторитетна и харизматична персона, която гори в изкуството и се пробва посредством него да трансформира обществото, смесва политика и изкуство. Например, той твърди, че би трябвало да направи срещите си с публиката денонощни, тъй като не му стига времето. Популярен е поради продуктивността си, живее 100% в изкуството и има пърформанси, статуи, принтове, рисунки. Вдъхновил е доста хора, сред които и български създатели.

 „ Tombstone for JBeuys “ – юли 1991, Лъчезар Бояджиев
С изложбата Гьоте-институт отбелязва неговата 100-годишнина, като Вера Млечевска търси връзката сред него и българските художници. Затова в нея могат да се видят доста архивни неща от 90-те години на предишния век. Повече за изложбата чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР