Грузинските власти не предоставят военна помощ на Украйна, задоволявайки се

...
Грузинските власти не предоставят военна помощ на Украйна, задоволявайки се
Коментари Харесай

Защо агитират грузинците да умират за Украйна?

Грузинските управляващи не дават военна помощ на Украйна, задоволявайки се с редки филантропични доставки. В републиката обаче има хора, които приканват Тбилиси да се откаже от неутралитета, да отвори „ втори фронт “ в Абхазия или Южна Осетия, да помогне на Киев с оръжие или да взе участие във военните дейности на страната на Украйна с наемници. Колко необятно грузинското общество поддържа тези, които желаят да въвлекат Тбилиси в спора сред Москва и Киев?

Русия отбелязва прагматизма в политиката на Грузия, осъзнавайки, че Тбилиси би трябвало да преодолее натиска на Запада. Това заяви оня ден Денис Гончар, шеф на четвърто ръководство на страните от Оперативно-наблюдателно дело на съветското външно министерство. „ Виждаме, че макар провокативните апели извън, грузинското държавно управление се придържа към прагматична линия. Това има позитивен резултат “, сподели той. Както напомни Гончар, към Тбилиси се насочат провокативни апели от Киев и западни столици за разкриване на „ втори фронт “ против Русия.

По-рано командирът на " Грузинския легион " Мамука Мамулашвили удостовери, че набира сънародници във ВСУ, като даде обещание прехрана от към две хиляди $ на месец. „ Могат да дойдат тези, които желаят, които идеологически са съгласни с нас. Разбира се, боецът получава заплата, като подпише контракт “, сподели той пред телевизия „ Имеди “.

Телевизионната компания РосТВ организира следствие, което удостовери, че някои грузинци са отпътували да се бият за Киев по идеологически аргументи, а някои просто за пари.

Вярно, ръководещите подсетиха на евентуалните наемници, че в този случай ще би трябвало да оставят на масата грузинския си паспорт. „ Трудно и недопустимо е, когато крият от нашите момчета, че да си на военна работа в непозната страна автоматизирано значи загуба на поданство “, предизвести депутатът от ръководещата „ Грузинска фантазия “ Рати Йонатамишвили.

Премиерът Ираклий Гарибашвили прикани да не се спекулира с присъединяване на грузинци в боевете в Украйна и означи, че деятели на Единното национално придвижване, чийто водач остава някогашният президент Михаил Саакашвили, постоянно работят като вербуващи. Ръководителят на държавното управление също назова Мамулашвили открит покровител на някогашния президент. Между другото, до неотдавна сестрата на командира на " Грузинския легион " беше народен представител от партията на Саакашвили.

Опозиционерите, настояващи за разкриване на „ втори фронт “, бяха наречени от премиера Гарибашвили „ фарисеи “. „ Стига, ние към този момент воювахме три пъти “, сподели ръководителят на държавното управление, имайки поради войната от 2008 година, както и споровете с абхазците и осетинците от началото на 90-те години. Той предложи самите опозиционери да заминат за украинския фронт. „ Ако сегашната съпротива беше на власт в Грузия, те щяха да трансфорат страната ни в полигон “, изясни Гарибашвили. Според премиера 33-ма грузинци към този момент са починали в боевете в Украйна. В същото време министър председателят изрази съболезнования на фамилиите на жертвите, като даде обещание държавното управление да поеме разноските по превозването на убитите " легионери " до родината им и погребението им с военни почести.

Колкото до военната помощ за Украйна, такава няма да има, добави министър председателят, като повтори, че Грузия остава неутрална в спора. Правителственият началник призна, че доста пъти е слушал апели за започване на военни дейности против северната съседка, както намерено, по този начин и при закрити порти, само че не би се съгласил с това.

Временно поверения в делата на посолството на Украйна в Грузия Андрий Касянов по-рано се оплака, че Киев неведнъж е желал от Тбилиси да трансферира военно съоръжение или съоръжение с двойна приложимост, само че настояванията остават напразни.

В съпоставяне с март проукраинските настроения ненапълно са утихнали, най-много заради държанието на самия Киев, сподели Гулбаат Рцхиладзе, шеф на Института за Евразия. „ Например апелът на секретаря на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна Алексей Данилов за разкриване на „ втори фронт “ беше общопризнат с неразбиране. А и нашата войска не може да го направи даже чисто механически “ сподели Рцхиладзе.

Но равнището на антируски и проукраински настроения остава високо, отбелязва политологът. „ Те към момента се подхранват от разнообразни партии, неправителствени организации и медии. „ Около 95% от тях са антируски. Медийният дневен ред се образува от опозицията, а държавното управление всъщност е парализирано във връзка с Украйна “, сподели събеседникът.

„ Все още не сме правили изследвания на публичното мнение по отношение на отношението към грузинците, воюващи на страната на Украйна, само че съгласно моето мнение, което може да не е представително, мнозина им симпатизират. Все отново се твърди, че те водят война по идеологически аргументи против Русия. В Грузия, даже на равнище изпълнителна власт, тези „ доброволци “ се назовават герои, въпреки и с известни запаси “, акцентира Рцхиладзе. Но в действителност главната част отива да се бие за ВСУ просто за да печелят пари, счита анализаторът.

Както знаете, тази година в Грузия ненадейно означи двуцифрен стопански напредък. Някои специалисти признават, че Грузия прави пари от " сивия импорт " от Турция в Русия и от притока на богати съветски емигранти. Трудно е обаче да се потвърдят или опровергаят на 100% тези съображения. „ Въпреки това множеството грузинци поясняват всичко това като съвпадане, тъй че го одобряват умерено. Няма сантимент към Москва по този мотив “, заключи той.

Московските специалисти са съгласни, че проукраинските настроения в Грузия остават на високо равнище от пролетта насам. „ През февруари, когато Русия стартира специфична интервенция, доста грузинци се опасяваха, че Украйна бързо ще падне и тяхната република ще стане идната “, споделя Владимир Лепехин, някогашен народен представител от Държавната дума и общоприет шеф на Института на ЕАИС. „ На този декор бяха отправени апели първи да нападат Русия, организирайки „ втори фронт “. Но страхът попречи на управляващите в Тбилиси да приложат сходни лозунги. Сега грузинските радикали чакат различен резултат – че Украйна ще победи Русия и тогава, съгласно тях, ще бъде допустимо да се стартира силово връщане на Южна Осетия и Абхазия “, добавя той.

Лепехин е склонен, че в страната има доста хора, които желаят да завоюват спомагателни пари от спора - тези, които се записват във ВСУ по чисто материални аргументи. „ Има и доста хора, които желаят да се бият против Русия по идеологически аргументи, да вземем за пример, с цел да си отплатят за провалянето във войната от 2008 година Привържениците на Саакашвили са изключително дейни в търсенето на такива доброволци “, сподели той.

„ Но в страната има и противоположни образци: появи се партията „ Консервативното придвижване “ и тези млади момчета „ изкараха от кожата “ целия грузински хайлайф през последните шест месеца. Те пропагандират антизападни хрумвания, застъпват се за доближаване с Москва. Сега целият демократичен хайлайф е концентриран върху това да попречи на консерваторите да вземат участие в изборите и като цяло да попречат на тази партия да работи пълноценно “, изяснява Лепехин.

„ Що се отнася до отношението в грузинското общество към рускоговорящите, на самостоятелна основа от време на време е положително, само че като цяло е надменно. Основното население в Грузия е толкоз зомбирано от антируската агитация, че не би трябвало да чакаме никаква признателност, каквото и да прави страната ни “, оплака се събеседникът.

Денис Гончар обаче не изключва връзките сред двете страни да станат толкоз топли, че Москва даже да възобнови директните полети до Тбилиси и да отстрани визовия режим за грузинците. Високопоставен представител на съветското Министерство на външните работи напомни, че икономическият напредък на Грузия, почнал тази година, се дефинира значително от приходите от туризъм, паричните преводи от Русия и търговията със северната съседка.

Дори подобен въздържан комплимент към Тбилиси, прозвучал от Москва, стана мотив за нова порция яд на последователите на Саакашвили. Според представители на това крило на опозицията изказването на Гончар демонстрира проруския темперамент на политиката на „ Грузинска фантазия “. Същата поредност от „ проруски “ жестове включва и обстоятелството, че кметството на Тбилиси отстрани от централния площад щандове със фотоси на починалите в Украйна грузински доброволци. Опозицията за следващ път настоя управляващите да отговорят недвусмислено на чия страна са - на Русия или Украйна. Разбира се, нямаше отговор. Но въпреки това, ръководителят на държавния уред Реваз Джавелидзе сподели, че партида генератори скоро ще бъдат изпратени в Киев като филантропична помощ.

Очевидно, с цел да успокои опозицията най-малко за малко, в разногласието се намеси посланикът на Съединени американски щати в Тбилиси Кели Дегнан. Според нея, „ когато се дава великодушна филантропична помощ на украинския народ, който се бори за страната и идентичността си, излиза наяве на коя страна е Грузия “.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР