Групи анархисти, участващи в студентските демонстрации в Гърция, влязоха в

...
Групи анархисти, участващи в студентските демонстрации в Гърция, влязоха в
Коментари Харесай

Сблъсъци с полицията на студентските демонстрации за 49-годишнината от бунта в Атинската политехника

Групи анархисти, участващи в студентските демонстрации в Гърция, влязоха в конфликти с полицията. Днес студентите в Гърция означават годишнина от протеста против военната хунта преди 49 години.

Голямо е напрежението сред студенти и полиция на демонстрациите в студентските градове. В Атина и Солун замерваха с камъни и коктейли " Молотов " служителите на реда, които охраняват демонстрациите. Силите на реда дадоха отговор със сълзотворен газ.

В Солун младежите възпламениха полицейски автомобил. В Патра група анархисти подпалиха жилищен блок и магазини.

Полицията мина към арести на студенти, което още повече усили напрежението на демонстрациите.

В студентските градове в цялата страна през днешния ден се организираха шествия в памет на починалите по време на студентския протест в Атина преди 49 години.

Лидерите на партиите и ръководителите на студентските организации приканват към въздържаност.

Хиляди гърци демонстрираха довечера в центъра на Атина.

Ежегодният митинг до посолството на Съединените американски щати, които доста гърци упрекват в поддръжка на военната тирания през 1967-1974 г, постоянно се трансформира в митинг против държавната политика.

Демонстрантите носеха през днешния ден транспаранти с надписи „ Съединени американски щати и НАТО махайте се, отдръпване от войната “, а няколко протестиращи носеха тениски с надпис " Борба за мир и разоръжаване ". За малко се стигна до изостряне на напрежението сред полицията и протестиращите преди шествието да стигне до мощно охранявания парламент на площад Синтагма.

Начело на демонстрацията, като всяка година, бе група протестиращи, които носеха окървавеното гръцко знаме на студентите от протеста през 1973 година

Около 5000 служители на реда бяха ситуирани в гръцката столица, като трафикът бе блокиран по множеството улици, а три метростанции по маршрута на шествието бяха затворени, оповестява Асошиейтед прес.

Хеликоптер и дронове кръжаха над централния площад Синтагма и околните квартали през целия ден, добавя Ройтерс.

По-рано денем хора поднасяха венци и карамфили пред Атинската политехника - именито за гърците място. Точно това висше учебно заведение се подвига на протест срещу диктатурата на полковниците в Гърция и е завладяно с танкове през ноември 1973 година. Тогава умират 23 души, а над 1500 са ранени. Бунтът в Политехниката се счита за началото на поредност от събития, довели до рухването на военната хунта и възобновяване на демокрацията в Гърция.

Източник: БНР, Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР