Групата ОПЕК + ще възобнови преговорите в понеделник, след като

...
Групата ОПЕК + ще възобнови преговорите в понеделник, след като
Коментари Харесай

"ОПЕК +" ще поднови петролните преговори в понеделник



Групата " ОПЕК + " ще възобнови договарянията в понеделник, откакто в петък не съумя за втори следващ ден да реализира съглашение по отношение на бъдещата политика на петролния картел до края на годината. Основна причина за следващия неуспеха на договарянията е блокирането на някои от аспекти на съглашението от страна на Обединените арабски емирства, оповестява Ройтерс.

Според известия в медиите всички членове на енергийния алианс, като се изключи Обединените арабски емирства, са се съгласили с предложение, направено от Русия и Саудитска Арабия, което включва повишение на месечното произвеждане на нефт с 400 000 барела дневно в продължение на пет месеца до декември 2021 година

ОАЕ също по този начин няма предпочитание да поеме ангажимент за удължение на Декларацията за съдействие сред ОПЕК и страните-производители отвън ОПЕК, отпред с Руся, от досегашния ѝ краен период през април 2022 година до края на 2022 година

Споровете могат да забави проектите за последователно увеличение на петролното произвеждане до края на годината, с цел да се лимитират високите цени на черното злато, които скочиха до 2 и 1/2 - годишни върхове.

Без договорка съюзът сред ОПЕК и други водещи производители като Русия може да резервира актуалните по-затегнати ограничавания върху добива, като цените на петрола Брент към този момент се търгуват към 75 $ за барел, или с растеж от над 40% в границите на тази година предвид на засилващото се ползване на фона на световното икономическо възобновяване от пандемията Covid-19.

Графика на нефт Брент/щатски $



Повишаването на петролните цени способства за международната инфлация, което пък рискува да забави икономическото възобновяване от коронавирусната рецесия.

В петък групата " ОПЕК + " гласоподава за увеличение на взаимни положителни с към 2 милиона барела дневно от август до декември 2021 година и за удължение на останалите съкращения на добивите до края на 2022 година, вместо тези ограничавания да завършват през април 2022 година, оповестиха за Ройтерс източници от картела.

ОАЕ се съгласиха да усилят предлагането на нефт на пазара, само че отхвърлиха да поддържат удължаването на периода на деяние на взаимните съкращения.

С оглед на това беше контрактувано договарянията да бъдат обновени в понеделник, 5-и юли, се споделя в изказване на " ОПЕК + ".

В отговор на трагичния спад на петролното търсене, породено от началото на коронавирусната рецесия, " ОПЕК + " се съгласи през предходната година да понижи производството си с съвсем 10 млн. барела дневно от май 2020 година, като проектите за поетапно унищожаване на ограничаването са това да стане до края на април 2022 година. Сега общите индустриални съкращения са за към 5,8 милиона барела дневно.

Ако обаче ОАЕ продължава да блокира договорка, останалите съкращения евентуално ще останат в действие, макар че има дребен късмет пактът да се разпадне и всички страни да могат да изпомпват каквото си поиската количество нефт.

Като опция, групата може да се съгласи да усили производството до края на 2021 година, само че да отсрочи полемиката за удължение на договорката след април 2022 година Източници от " ОПЕК + " споделиха, че ОАЕ са предложили тъкмо такова решение.

Според източниците на Ройтерс ОАЕ желаят производството на емирствата да бъде несъмнено на 3,84 милиона барела дневно по отношение на 3,168 милиона барела дневно в този момент.

ОАЕ има амбициозни индустриални проекти, като влага милиарди долари за увеличение на своя потенциал, като се твърди, че съглашението на " ОПЕК + " оставя без работа към 30% от потенциала на Обединените арабски емирства.

По време на срещите тази седмица Русия пък настояваше да се пусне на пазара повече нефт, защото повишението на цените предизвиква растежа на конкурентното произвеждане на американското шистово петролно произвеждане, което нормално се нуждае от по-високи цени, с цел да бъде икономическо преференциално.

Лидерът на ОПЕК Саудитска Арабия възприе по-предпазлив метод, като съобщи, че би трябвало да се петролното произвеждане да се освобождава по-постепенно, като се има поради несигурността, подбудена от новите разновидности на ковид, които предизвикват нови огнища на болестта.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР