Група руски, американски и френски учени стигна до извода, че

...
Група руски, американски и френски учени стигна до извода, че
Коментари Харесай

Учени предричат, че до 75 години Каспийско море ще пресъхне в руската си част

Група съветски, американски и френски учени стигна до извода, че до 75 години вследствие на световното стопляне съветската част на Каспийско море дефинитивно ще пресъхне, оповестява " Взгляд ", като цитира информация от издание Geophysical Research Letters.

Според изследването от 1996 година до 2015 година равнището на водата в Каспийско море спада с съвсем 7 см годишно - за този интервал тя се е намалила с съвсем 1,5 метра. Текущото равнище е едвам метър над най-ниското в историята, достигнато в края на `70-те години, писа Американското геофизично общество, представено от " Руски дневник ".

Това се дължи на нарасналите температури на въздуха - междинната годишна температура на повърхността над Каспийско море за интервалите 1979 - 1995 година и 1996 - 2015 година се е повишила с по към 1 градус по Целзий.

Причина за настоящия спад в нивото на водата е изпарението, провокирано от по-високите температури, а този ритъм ще продължи, безапелационни са учените.

Те проучиха данните от сателитната задача GRACE (Gravity Recovery And Climate Experiment) и наземните наблюдения от четири станции. Изследователите откриха три съществени въздействия върху равнището на водата в Каспийско море: вливащите се реки, преваляванията и изпаренията.

Установиха, че равнището на водата в най-голямото по повърхност езеро в света сред 1979 година и 1995 година се е увеличавало с към 12 см. годишно, само че от 1996 година е почнало да се снижава.

Изпаренията имат най-голямо въздействие върху северната част на Каспийско море, защото там то е най-плитко - не повече от 5 метра. В резултат на това за интервал от 75 година водното равнище на територията на Русия ще се окаже нулево.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР