Група от местни политици от Санкт Петербург, които призоваха за

...
Група от местни политици от Санкт Петербург, които призоваха за
Коментари Харесай

Съд ще разпуска общински съвет призовал за отстраняване на Путин

Група от локални политици от Санкт Петербург, които приканиха за премахване от служба на президента Владимир Путин поради войната в Украйна, е застрашена от разформироване след решение на арбитър от вторник, заяви един от депутатите от групата, представен от Ройтерс.

Никита Юферев сподели, че съдията е решил, че поредност от съвещания на общинския съвет на Смолнинское са били невалидни, което проправя пътя за разпускането му от регионалния шеф.

Друг член на съвета - Дмитрий Палюга, съобщи, че същият съд е наложил санкция в размер на 47 000 рубли (780 долара) за " дискредитиране " на управляващите с апела за отстраняването на Путин.

Служители на съда не бяха открити по телефона за коментар, показва Ройтерс.

Още четирима членове на локалния съвет на Смолнинское би трябвало да се явят в съда през идващите два дни.

Миналата седмица група депутати от съвета приканиха Държавната дума да повдигне обвинявания в държавна измяна против Путин и да го лиши от власт, като показаха редица аргументи, измежду които военните загуби на Русия в Украйна и вредите, нанесени на нейната на стопанската система от западните наказания.

Друга локална депутатка съобщи, че 65 общински представители от Санкт Петербург, Москва и няколко други района са подписали петиция, която тя е разгласила в понеделник и в която се приканва Путин да подаде оставка.

Въпреки че тези апели не съставляват опасност за властта на Путин, те са рядка демонстрация на противоречие от страна на определени представители в миг, когато руснаците рискуват да попаднат в пандиза за " дискредитиране " на въоръжените сили или за разпространение на " съзнателно погрешна информация " за тях, отбелязва Ройтерс.

Палюга съобщи пред Ройтерс преди чуването си във вторник, че апелите на групата са ориентирани освен към демократичните руснаци, само че и към " хора, лоялни на управляващите, които стартират да имат подозрения, когато виждат, че съветската войска не реализира триумфи ". Той чака броят на тези хора да се усили след мълниеносната контраатака от предходната седмица, при която Украйна изтласка съветските сили от десетки градове и си върна огромна част от територията в североизточната част на Харковска област.

Руският политически анализатор Татяна Становая съобщи, че по-голяма опасност за Кремъл от митинга на съветниците е заплахата да се реагира прекомерно остро на него.

" Реакцията, или прекомерната реакция, може да провокира повече политически вреди на режима, в сравнение с тази петиция. Но аз не се колебая, че всички, които са подписали петицията, ще попаднат под политически напън ", сподели Становая, създател на самостоятелния план за разбори R.Politik.

Хиляди правосъдни каузи са заведени против хора, упрекнати в дискредитиране на армията, което нормално води до санкции при първо нарушение, само че консултант от московския регион беше вкаран през юли в пандиза за седем години, откакто беше наказан за разпространение на погрешна информация. Няколко други публицисти и представители на опозицията са с повдигнати обвинявания и са застрашени от затвор, показва Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи във вторник, че сериозните гледни точки са толерирани в границите на закона.

" Докато остават в границите на закона, това е плурализъм, само че границата е доста, доста тънка, тук би трябвало да се внимава доста ", предизвести Песков.

Ксения Торстрьом - общински консултант от Санкт Петербург, която разгласява в понеделник петиция с апел за оставката на Путин, съобщи, че е прекомерно рано да се каже по какъв начин ще се развие акцията.

" Да се призове политик да подаде оставка е безусловно обикновено. В това няма нищо престъпно ", сподели тя пред Ройтерс. " Разбира се, има прочут риск, само че да се покаже взаимност с нашите сътрудници - самостоятелните политици, които към момента съществуват в Русия, е доста по-важно ", уточни тя.

БТА
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР