Група IT специалисти са обсъждали слабостите в сървърите на НАП

...
Група IT специалисти са обсъждали слабостите в сървърите на НАП
Коментари Харесай

Дупката в киберсигурността на НАП – публична тайна от месеци

Група IT експерти са обсъждали слабостите в сървърите на Национална агенция за приходите месеци преди откраднатите данни да бъдат публикувани.

bTV влезе в чат групата, която не е секретна и всеки може да наблюдава диалозите през последните месеци.

Адвокатът на обвинявания за причинител на хакерската атака Кристиян Бойков пръв сподели разпечатка от тези диалози в студиото на „ Тази сутрин”. Част от тези диалози са от 14 април, когато админ на групата с над 50 консуматори показва пропуските в отбраната на един от сървърите на Национална агенция за приходите.
Адвокатът на Кристиян Бойков сподели по какъв начин ИТ експерти си приказват за накърнимост на Национална агенция за приходите Обвиненият в кибертероризъм юноша не е взел участие в диалога
ИТ експертът не отговори на нашата покана да посочи от кой момент се разисква сигурността на Национална агенция за приходите и какъв брой пъти е пробивана сигурността на организацията.

Според юрист Любен Казанлиев чатът в „ Телеграм” демонстрира, че приходната организация е пробита от различен хакер, а не от Кристиян Бойков: „ В този чат се вижда по какъв начин един от участниците, скрили сме по разбираеми аргументи данните, се е похвалили, че е хакнал ето този сървър на Национална агенция за приходите, чийто адрес сме скрили. Ето го... написа „ Данъците може да се променят”.

Обвиненият Кристиян Бойков се включва по-късно в диалога, добави Казанлиев в негова отбрана. Към днешна дата репликите на Кристия в чата към този момент са изтрити.
NYT: Американски специалисти виждат съветски почерк в киберудара по Национална агенция за приходите Атаката поражда съществени паники за киберсигурността на страната ни, означават специалисти
На 1 август различен консуматор разяснява: „ Не знам за какво всичкият огън се хвърля против ТАД Груп, само че преди тях няколко пъти данните са били вземани от съветски, китайски и други влизания”.
Снимка: bTV
Заместник-главният прокурор Иван Гешев сподели, че няма да разяснява изказвания на юрист. Негова работа е да пази клиента си, посочи Гешев. И означи: „ Много тъжно е, че някои хора и партии сложиха ползите на 5 милиона българи след своите персонални ползи, единствено и единствено да компрометират прокуратурата”.
Снимка: bTV
Обвиненият Бойков желае да дава пояснения, само че прокуратурата още не е определила ден.

Кибератаката против Национална агенция за приходите Адвокатът на Кристиян Бойков сподели по какъв начин ИТ експерти си приказват за накърнимост на Национална агенция за приходите NYT: Американски специалисти виждат съветски почерк в киберудара по Национална агенция за приходите Прокуратурата отбрани публикуването на данни по делото за кибер тероризъм Адвокатът на Кристиян Бойков: Прокуратурата вади думите му от подтекста, диалозите не са тествани Прокуратурата отново трансферира следствието против „ ТАД Груп ” в общественото пространство Постоянен арест за притежателя на " ТАД Груп " Прокуратурата с финален опит да върне шефа на „ ТАД Груп ” в ареста Двойно обжалване на мярката за неотклонение на Иван Тодоров Кристиян Бойков може да стане очевидец на обвиняването Директорът на ГДБОП: Открихме останалите файлове от Национална агенция за приходите на компютъра на Кристиян Бойков Съдия Калин Калпакчиев: Могат да ни осъдят в Страсбург поради публикуваните доказателства Адвокат Ина Лулчева: Иван Тодоров няма отношение към киберпрестъплението Спецпрокуратурата популяризира персоналните данни на прокурори и следователи Гаф на Спецпрокуратурата: Разкри ЕГН-тата на Борисов, Цацаров и Пеевски Атанас Чобанов пред bTV: Не познавам Кристиян Бойков, не познавам никой от „ ТАД груп ” Безпрецедентен ход: Разкриха доказателства против хакерите, атакували Национална агенция за приходите Горанов: Галя Димитрова е сполучлив началник на Национална агенция за приходите и е жертва, а не причинител Течът на данните на 5 млн. българи към този момент се прави оценка на две оставки на приблизително равнище в Национална агенция за приходите Спецпрокурор: „ ТАД Груп ” са избирали от кои компании да крадат данни, пратили са на „ Биволъ ” масива на Национална агенция за приходите Специализираният съд взема решение дали да остави в ареста Иван Тодоров
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР