Група гущери на о-в Нова Гвинея имат една от най-екзотичните

...
Група гущери на о-в Нова Гвинея имат една от най-екзотичните
Коментари Харесай

Гущери със зелена кръв озадачиха учените

Група гущери на о-в Нова Гвинея имат една от най-екзотичните характерности в животинското царство - зелена кръв. Американски учени се пробваха да дефинират какви може да са изгодите от нея, оповестиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Заради зелената кръв езиците, мускулите и костите на шестте типа гущери наподобяват също зелени. Това се дължи на големите количества злобен пигмент биливердин, който се съдържа в организма им. Той е в пъти повече от това, което за други животни или за индивида би било смъртоносно.

Учените към момента не знаят какви преимущества дава зелената кръв на земноводните, само че еволюцията дава някои хрумвания.

Като наблюдаваха еволюционното дърво на гущерите от Нова Гвинея, откривателите от Луизианския щатски университет откриха, че зелената кръв се е появявала четири пъти без значение в историята им, евентуално идвайки от предходник с алена кръв.

Това не е елементарна случайност, а подсказва, че зелената кръв дава на гущерите някакво преимущество, сподели Кристофър Остин от Луизианския щатски университет.

"Еволюцията може да прави невероятни неща, в случай че разполага с задоволително време ", съобщи Остин.

В началото ученият мислел, че поради жлъчния сок гущерите от Нова Гвинея ще са неприятни на усет и това ги защищава от хищници.

"Всъщност изядох няколко от тях и не са неприятни на усет ", разгласи Кристофър Остин. Той нахранил и кралска райска птица с гущерите, давайки й огромно количество от тях. Птицата не посочила признаци на отравяне, а единствено напълняла.

Според учените ключът най-вероятно е в жлъчния сок.

В организма си гущерите от Нова Гвинея имат 40 пъти по-високо количество на зелен злобен пигмент, от това, което би било смъртоносно за индивида. Съдържанието му в кръвта им е задоволително, с цел да надделее над цвета на алените кръвни телца и да оцвети всичко в зелено, изясни Остин.

При хората нарасналите равнища на зелен злобен пигмент от време на време убиват паразитите на маларията. Според Кристофър Остин кръвта на гущерите от Нова Гвинея може да е станала зелена, с цел да им помогне да се оправят с маларията, която е проблем на острова. Това може да е резултат на еволюцията, целящ да убие паразитите на маларията, а може и предшествениците на тези гущери да са били толкоз мощно инфектирани от заболяването, че да е реакция на тялото, сподели Остин.

Следващата стъпка на учените е да открият гените, участващи в процеса.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР