Григор Станчев стана трети на Световното по плуване за хора

...
Григор Станчев стана трети на Световното по плуване за хора
Коментари Харесай

Григор Станчев, който донесе бронзов медал от Световното първенство за хора с малък ръст

Григор Станчев стана трети на Световното по плуване за хора с дребен растеж в Кьолн. И това надалеч не е първото му спортно достижение. Станчев е Човек на деня на Свободна Европа.

20-годишният Григор Станчев е взел участие в над 10 републикански и интернационалните надпревари за хора с увреждания.

Той е сребърен медалист от интернационалното съревнование по приспособено плуване на кроул 50 м. през 2019 година в Сърбия. Тогава взема и бронзови медали в дисциплините тил и бътерфлай.

В неделя Станчев сграбчи и бронзовия орден на 50 метра бътерфлай на Световното състезание за хора с невисок растеж в Кьолн, Германия.

„ Това беше върхът. Поздравиха ме от Германия, от Австралия, от Ирландия. Поздравиха ме, споделиха, че го заслужавам, тъй като и те също знаят какъв брой доста обичам плуването ”, сподели Станчев пред след надпреварата.

В другата дисциплинираност в която се състезава в неделя - 50 м. кроул, той се класира на пето място. Освен в плуването, Станчев взе участие в надпреварите по тенис на маса и бадминтон на шампионата.

Преди заминаването си той споделя, че плуването е един от обичаните му спортове и няма никакво желание да се отхвърля от него. Той плува от седемгодишен.
 Григор Станчев (в средата), Илия Цанков (вдясно) и техния управител инж. Светослав Чернев.

Въпреки извоювания орден Григор няма желание да си почива. Предстоят му тренировки. А най-голямата цел, в случай че има финансиране, е Световното състезание в Австралия след четири години.

“Давам всичко от себе си, конкуренцията ще е жестока, само че това няма да ме откаже, ще дам най-хубавото от себе си ”, споделя той пред БГНЕС.

Станчев постоянно пътува по надпревари дружно със своя другар и състезател с дребен растеж Илия Цанков, в това число и на Световното в Кьолн.

Цанков се състезава в лека атлетика, бадминтон и футбол. Той е на 18 години и е от Монтана, където е възпитаник. Тренирал е също Жиу-Жицу, Айкидо и Винг-чун.

Приятелства и дискриминация
За двамата спортисти, с изключение на опция да покажат подготовката си, Световното състезание е и място, на което могат да обменят опит със спортисти от други страни и да схванат по какъв начин те се оправят с провокациите, пред които са изправени хората с дребен растеж.

От диалозите си с хора от Германия Цанков е схванал, че при тях няма толкоз доста дискриминация. “Като цяло тук в Германия този проблем е по-оправен, в сравнение с в България. Повече се приказва за него и хората се стремят да го отстранят. Докато в България към този момент това не е нещо, за което държавното управление и страната да се борят ”, споделя Цанков.
 Григор Станчев (вдясно), Илия Цанков (ляво) и Светослав Чернев на закриването на шампионата.

За организирането на присъединяване им на Световното оказва помощ президентът на Националната организация на „ Малките хора ” Светослав Чернев .
Заболяването
Най-честата причина за ниския растеж на хора като Станчев и Цанков са спонтанни генетични разновидности, наследени от един или и от двамата родители. Възможно е и да се роди дете с някоя от формите на невисок растеж в семейство с двама родители с нормален растеж. Също по този начин родители с невисок растеж може да имат дете с естествен растеж.

Други вероятни аргументи са метаболитни или хормонални разстройства в детството, хромозомни аномалии, хипофизни разстройства, които въздействат на растежа и метаболизма, проблеми с вярното асимилиране на питателните субстанции и бъбречни болести, случили се в детска възраст.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР