Григор Димитров увенча най-успешната година в своята кариера с една

...
Григор Димитров увенча най-успешната година в своята кариера с една
Коментари Харесай

Исторически триумф за Григор Димитров във финалите на АТР

Григор Димитров увенча най-успешната година в своята кариера с една от най-значимите трофеи в тениса. 26-годишният българин стана първенец във финалите на АТР още при дебюта си в заключителния шампионат на най-хубавите осем през сезона. В извънредно зрелищен край в зала „ О2 Арина ” в Лондон (Анг) довечера актуалният №6 в света съкруши №8 Давид Гофен (Бел) със 7:5, 4:6, 6:3 и заслужи трофея, полагащ се на най-хубавия от най-хубавите.

Димитров стигна до историческата за България купа непобеден, откакто в група „ Пийт Сампрас ” надигра поредно №4 Доминик Тим (Ав), №8 Гофен и №10 Пабло Кареньо Буста (Исп), а на 1/2-финалите отстрани №9 Джак Сок (САЩ). За Григор това е общо 8-а купа в кариерата, като половината от тях той завоюва през 2017 година – в Бризбейн (Авл), София, Синсинати (САЩ) и в този момент в Лондон.

Любопитното е, че на финала в „ Арена Армеец ” през февруари негов противник също бе Гофен. Общо през годината това бе пета среща сред двамата, четвърта победа за нашия и втора поредна след разгрома с 6:0, 6:2 в сряда.

Началото на шампионския дуел бе нервно и за двамата дебютанти и в първите три гейма никой не взе подаването си. Гофен пръв съумя да затвърди пробив и поведе с 3:1, само че в 8-ия гейм позволи рибрейк и Димитров изравни на 4:4. Преломът настъпи в 12-ия гейм, траял съвсем 10 минути – българинът пропусна 4 сетбола, от които два следващи при 15:40, само че в последна сметка съумя да завоюва частта след непредизвикана неточност от форхенд на белгиеца.

Втората част стартира по радикално друг метод и в първите шест гейма всеки взимаше сервиса си. След като пропусна брейкбол при 3:2 в своя изгода обаче, Григор незабавно бе продънен и след това изостана с 3:5. Нашият се задържа за малко в сета, само че по-късно Гофен изравни общия резултат с гейм на нула.

Решаващият III сет бе открит с маратонски сервис гейм на Димитров, в който българинът се измъкна след 11-минутна борба и избавени 4 точки за пробив, първите две от които при 15:40. На собствен ред Григор пропусна брейкбол във втория гейм и двамата продължиха да взимат подаванията си до 3:2 за българина. След почивката хасковлията нанесе своя шампионски удар, пробивайки противника и увеличавайки задатъка си на 5:2. В последвалия гейм Гофен съумя да отрази три следващи мачбола, измъквайки се от 0:40, само че в последна сметка Димитров закри сезон 2017 при петата си опция и втора на собствен сервис.

Благодарение на изумителното си показване през миналата седмица, комбинирано с неуспеха на останалите любимци в английската столица, на следващия ден Григор Димитров ще се изкачи на рекордното трето място в международната класация. Пред първата ракета на България остават единствено двамата най-велики модерни тенисисти – №1 Рафаел Надал (Исп) и №2 Роджър Федерер (Швейц).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР