Григор Димитров ще излезе само след няколко часа за откриващия

...
Григор Димитров ще излезе само след няколко часа за откриващия
Коментари Харесай

Григор Димитров срещу Бен Шелтън - анализи, коефициенти и очаквания

Григор Димитров ще излезе единствено след няколко часа за откриващия си дуел през клей сезона, изправяйки се против американеца Бен Шелтън. На пръв взор нашият съотечественик е цялостен любимец в дуела, имайки поради по какъв начин тъкмо в Монте Карло има най-вече победи по отношение на всичко останали Мастърс съревнования и е миналогодишен полуфиналист, до момента в който младокът им единствено един триумф в ATP Тура на червени кортове. Въпреки съвсем нулевия опит на американеца в играта на землена настилка, то към този момент имаме очевидно доказателство за това какъв брой бързо е кадърен да се учи и напредва той, тъй че не трябва да го подценяваме и дано дружно с вас да разгледаме вероятните игрови разновидности пред Димитров, с които би могъл да пречупи противника си.

Какво би трябвало да знаем за Бен Шелтън?

20-годишният тенисист е левичар, извършва бекхенд с две ръце и е висок 193 сантиметра. Съдбата на Шелтън е значително предопределена, защото неговият татко е някогашен номер 55 в международната класация за мъже, а майка му и чичо му също са играли също тенис на професионално равнище. Бен обаче се посвещава на американския футбол и тренировките на корта не са сериозна част от всекидневието му, до момента в който не навършва 13 години.

Въпреки това, то капацитетът на тогавашния младеж е забележим и той бързо става един от най-хубавите във възрастовата си група, което основава у него желанието да се състезава на младежки шампионати в чужбина. Неговият татко обаче му задава реторичният въпрос дали е най-хубавият състезател в страната и младокът си дава сметка, че има още работа за извършване в Съединени американски щати.

Той стартира кариера като колежански състезател и бързо става номер едно в националната класация, извеждайки университета на Флорида до първата си отборна купа в историята. Това дава самочувствие на Шелтън да заиграе в професионалния тенис, където получава голям брой предложения на надпреварите в своята татковина и единствено за едно лято пробива в топ 100, въпреки че преди този момент няма даже място в ранглитата. Левичарят печели 3 Чаланджър трофеи и доближава до четвъртфиналите в Синсинати, побеждавайки тогавашния международен номер 5 - Каспър Рууд.



Всичко това кара Шелтън да премине към онлайн образование и да се захване напълно с тениса, а решението му наподобява повече от вярно, имайки поради тазгодишния му рейд към четвъртфиналите на Аустрелиън Оупън. Освен това международният номер 39 към този момент има сериозен спонсорски тил и неотдавна е един от представителите на швейцарската компания за спортни обувки " On ", в която Роджър Федерер е един от основните акционери.

Американецът има извънредно избухлив жанр на игра, като нападна с форхенда си при всяка комфортна опция и непрестанно излиза на мрежата. Голямото оръжие на Бен е неговият начален удар и точно той е собственик най-бързия сервис на тазгодишната конкуренция в Мелбърн, заковавайки топката със скорост от 228 километра в час. Мощният сервис разрешава на Шелтън да практикува относително постоянно способа сервис-воле, който му носи съществени дивиденти, тъй като младокът има прелестно допиране.

Второто подаване на 20-годишния тенисист също не е за подценяване, тъй като съдържа съществено количество кик и постоянно непосредствено изважда противника отвън корта, а оттова е детска игра за Шелтън да приключи точката. Неговият бекхенд пък не е толкоз изявено оръжие, само че сигурно не е и уязвимост, като нееднократно сме виждали по какъв начин досегашният колежанин е кадърен да стреля сполучливо по правата с противоположния си удар.

Как би могъл да се опълчи Григор Димитров?

Само преди седмица Доминик Тийм разгроми американеца, употребявайки преди всичко слайс и се виждаше по какъв начин младокът има съществени проблеми с подсечените бекхенди, които отскачат ниско от корта. Григор е един от майсторите на този удар и несъмнено е в положение да накара съперника си да прикляка сериозна, в случай че желае да продължи разиграването.

Освен това, то Шелтън не се придвижва натурално върху клея и нашият съотечественик би трябвало да употребява всяка една опция, с цел да сменя посоката на разиграванията и да движи левичаря от ъгъл в ъгъл. Веднъж Мария Шарапова беше споделила, че се усеща като крава на лед, когато играе на землена настилка, а при 193-сантиметровият тенисист ситуацията не е доста по-различно и е от първостепенно значение за първата ни ракета да отмести американеца от главната линия.

Друг коз в ръкава на Гришо могат да бъдат офанзивите към бекхенда на 1/4-финалиста в Мелбърн. Както към този момент казахме, то противоположният удар на Бен е напълно порядъчен, само че историята е напълно друга, когато бива подложен напрегнат и да вземем за пример би трябвало да се придвижи, с цел да покрие бекхенд ъгъла си. Контра играта не е измежду мощни страни на 20-годишния състезател, който обича да диктува темпото и отбраната му е много неуверена.



Накрая бих обърнал внимание на скоростта на настилката. Бавният корт значително ще всмуква мощния сервис на Шелтън и българинът умерено би могъл да влиза в замени от дъното на корта. Освен това точките мъчно могат да бъдат скъсявани и някогашният номер три ще има нужното време да се оправя с непрекъснатите нападения на противника към мрежата и да го принуждава да влиза в дълги разигравания, където ще има голямо преимущество по отношение на американеца.

Очаквания и коефициенти:

Шелтън е чужд за Григор противник и на всяка друга настилка бих очаквал здрава борба, само че тук българинът излиза значително на своя домакински корт, а младокът занапред има да усвоява тънкостите на играта на клей, които несъмнено все още не са му ясни и по тази причина чакам миналогодишният полуфиналист да се наложи в два безапелационни сета против днешния си противник.

Букмейкърите също споделят тезата ми и фаворизират родния ни представител, като му дават изразено преимущество, определяйки ставка от 1.20 за негов триумф, до момента в който възможностите за успех на по-нискоранкирания състезател се котират на 4.50. Трябва обаче да ни е ясно по какъв начин тези предвиждания надалеч не всеки път се оказват правилни, а за нас остава вярата този път предварителните упования да се осъществен и Григор Димитров да се поздрави с дебютната си победа на клей за сезона! Вие пък още веднъж ще можете да наблюдавате мача на обичайните линкове в Tennis.bg.

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР