Григор Димитров несъмнено се радва на навярно най-добрия си тенис

...
Григор Димитров несъмнено се радва на навярно най-добрия си тенис
Коментари Харесай

Григор преди финала: Ще дам най-доброто от себе си; наслаждавам се на всеки момент на корта

Григор Димитров безспорно се радва на вероятно най-хубавия си тенис в своята кариера и постоянно високото му равнище в последните седмици го изведе финала на Мастърса в Париж. Така за българинът в хода на днешния неделен ден следва за повторно в кариерата си да излезе в мач за купа от сходен сан, като при предходния подобен случай, датиращ от 2017-а година, то първата ни ракета завоюва оценката в Синсинати.

При триумфа си на американска земя в щата Охайо, то нашият съотечественик пречупи Ник Кирьос в поредни сетове, до момента в който през днешния ден в зала " Берси " го чака допустимо най-трудното тестване в тениса, а точно международният номер едно и притежател на рекордните 24 трофеи от Големия шлем Новак Джокович, против който Гришо има една победа в 12 досегашни дуела. На конференцията си след фантастичната победа над Стефанос Циципас в полуфиналите във френската столица, най-хубавият ни тенисист бе запитан от публицистите какви са разликите и приликите сред " приказката " му в Синсинати и сегашната му такава в Париж, както и за това какво му оказва помощ още веднъж да се радва на върховото си тенис ниво:

Поздравления, Григор. Играеш ли по-добре, в сравнение с когато завоюва Синсинати и Финалите на АТР през 2017?

- Бих желал да мисля по този начин. Това е невероятна седмица. Бях доста благополучен, започвайки седмицата, тъй като желаех да видя къде се намирам ментално и физически. Това бе най-важното за мен. И внезапно, седмица по-късно съм на край. Не може да е по-добре.

Имал си доста върхове в своята кариера, само че какво значи за теб достигането до втори край на равнище Мастърс 1000?

- Значи доста за мен по доста разнообразни аргументи. Не го одобрявам лековато, правя оценка го доста, тъй като знам какъв брой мъчно ми беше в дадени шампионати и месеци през годината. Това пристигна в верния миг.

Оставам съсредоточен в сегашния миг. Имам да изиграя още един мач. Ще дам всичко от себе си. Какво ще се случи, не знам. Но бих споделил, че тази седмица значи доста за мен от доста друга позиция.

Можеш ли да споделиш какво бе възприятието да играеш по този метод в последния тайбрек? Защото имаше някои луди осъществявания. Сякаш не можеше да пропуснеш.

- Понякога имаш такива моменти в мача, в които усещаш всичко малко по-добре. Според мен той сервираше доста добре във втория и в третия сет. Не успявах да вляза в доста разигравания на негов сервис.

Когато тайбрекът стартира, си споделих: „ Окей, той играе доста солидно. Аз самият върша доста положителни неща и съм доста стабилен през целия мач. Така че би трябвало да се уповавам на нещата, които съм направил добре. “

Разбира се, имаше няколко сервиса, които разчетох доста добре. Чудесни ретури, офанзива на топката. И по този начин внезапно бях надалеч напред в тайбрека, което изигра огромна роля.

Какво смяташ, че ти донесе успеха? Кое бе едното основно нещо, което можеш да посочиш, в случай че има такова?

- Мисля, че имаше няколко такива момента. Имаше геймове, в които и двамата сервирахме необикновено. Мисля, че геймът, в който се измъкнах от 15/40 в третия сет, бе доста значим гейм. Смятам, че той изигра основна роля за мен, тъй като посоката на мача можеше да се промени изцяло и да го изпусна.

Това е един от тези мачове, в които и двамата можехме да спечелим. Смятам, че и в предходните ни мачове постоянно е било по този начин. Познаваме добре играта си и в това време имаше моменти, в които той взимаше превес, след това аз, след това той. Така е в такива мачове. Просто мисля, че във значимите моменти в мача бях доста, доста стабилен.

Гледаш ли предходните срещи, когато излизаш против някого? Ако погледнеш към финала, можеш ли да оцениш самостоятелно двамата, с които можеш да се срещнеш?

- Не, не мисля по този метод. Който и да е, ще бъде мъчно като всеки различен мач. Никога не виждам толкоз доста тези статистики, не мисля прекомерно доста. Играл съм доста пъти и с Новак, и с Андрей. Всеки мач е друг самичък по себе си. Това, което мога да управлявам, са моите лични дейности. Само знам, че ще изляза и ще дам най-хубавото от себе си.

Някои хора назовават последните няколко седмици ренесансът на Григор. Успяваш да победиш хора като Карлос, Даниил, в този момент Стеф, които не бяха на върха, когато ти беше на върха. Как успяваш да им попречиш, в случай, че те са считани за идващото потомство или са актуалното потомство?

- Те са актуалното потомство. Няма спор. Честно казано, не проследявам доста обществените медии, когато играя. Откъсвам се от всичко. Оценявам цялата поддръжка и обич, която получавам от толкоз доста другари и хора. Смиряващо е, когато си на този стадий от кариерата, на който съм, и на възрастта ми, за която всички приказват.

Не се усещам по този начин. Чувствам, че постоянно съм бил тук. В същото време, несъмнено, имал ли съм сложни интервали? Имал съм. Минавал ли съм през доста възходи и падения? Да, безусловно. Не се тормозя да го кажа или да мисля по различен метод.

Наслаждавам се на всеки миг, в който мога да играя тенис. Като състезател, в никакъв случай не знаеш по кое време може да ти е за последно, травми и други неща се случват. Не дай си Боже. Много други неща нямат значение, само че това, което има значение, когато излезеш на корта, е времето, в което имаш опция да изживееш мига. Това е всичко, което пробвам да направя в този момент.

От години Григор тенисистът е страховит, само че множеството от нас считат, че Григор биткаджията е по-силен, от по всяко време досега в кариерата ти. Поведението ти освен през днешния ден, само че и против Даниил, спокойствието и реакцията на мрежата, смяташ ли, че нещо се промени в това отношение?

- Разбирам това. Мисля, че може да се дължи и на опита. Не съм имал толкоз време да го обмисля. Беше бясно турне в Азия. После се върнах у дома. Имах единствено четири дни у дома. Не съм имал време да помисля какво съм направил и за какво отвръщам по този метод сега. Връщам се към това, че желая да се любувам на момента, да пребивавам в дадения миг.

А по какъв начин ще се развие мачът, не знам. Трябва да играя със противник. Не зависи единствено от мен. Това, поради което съм доста благополучен и горделив от себе си е, че си дадох опция. В момента нещата се получават в моя изгода, само че също така и аз ги диря. Не очаквам противника си да направи нещо, да сбърка.

Искам да спечелвам и изгубвам по своя метод. Всичко, което се случва в моя живот на корта и отвън него е едно и също. Мога да управлявам държанието си, не желая да скърбя за последните години. Не желая да усещам, че съм пропуснал благоприятни условия. Така ли беше? Да, несъмнено, прекомерно доста, в случай че ме питате. Направих ли неточности? Да, прекалено много.

Идва миг, в който одобрявам всичко, което се изправя пред мен и не преставам. Получавам нов късмет. Така че когато този късмет пристигна, пробвай да го използваш. Аз пробвам да си дам този късмет. - приключи най-хубавият ни тенисист, за който след броени часове следва да излезе против Джокович в разногласието за купата в Париж.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР