Григор Димитров най-накрая стигна там, където много хора отдавна го

...
Григор Димитров най-накрая стигна там, където много хора отдавна го
Коментари Харесай

Със сърце, душа и много очарование

Григор Димитров най-сетне стигна там, където доста хора от дълго време го виждаха: съвсем напълно на върха. Това не е инцидентно, а резултат от усилена работа.

Често той беше отписван, като един от тенисистите на изгубената генерация. През 2017 година обаче Григор Димитров сподели, че може да му се има доверие и за него към момента всичко е допустимо. Благодарение на един страховит старт на сезона с 16 победи от 17 срещи Гришо постави основите, а загубата от Рафаел Надал на полуфинал на Australian Open беше един от най-хубавите мачове на годината. През август Димитров завоюва в Синсинати първата си купа от Мастърс шампионат, най-големият му триумф до момента, гарниран към този момент и с успех в Лондон.

На Откритото състезание на Съединени американски щати през 2016 година Димитров трябваше да опише, за какво играе толкоз добре, а той приказва за възвърнатата си наслада към тренировките не без поддръжката и на наставника Дани Валверду, както и за пеперуди в корема преди собствен мач. „ Наслаждавам се още веднъж на работата. Наслаждавам се да ставам заран рано и да ходя на подготовка. Наслаждавам се в действителност на всичко, което върша ”, показа тогава българинът след интервал, в който той изпада от осмо място в международната класация през 2014 година до 40-а позиция две години по-късно. 

Григор Димитров – с обаяние и сърце
Това, че той е вид, на който тенисът въздейства добре, от дълго време се знае. Има обаче и моменти, които човек може да изживее единствено с Димитров.
Ето един хубав разговор от една конференция в Мелбърн:
Мислиш ли, че твоето израстване в тениса се забави, тъй като в това време си се влюбил в нещо друго?
Гришо: Какво имаш поради? Кажи ми, всичко е ОК.

Когато бях млад желаех на драго сърце млади дами. Това постоянно ме разсейваше. Бих желал да зная дали и с теб е по този начин.
Димитров: Ти заслужаваш в този момент най-хубавият отговор. Остави ме да помисля за това. (смее се) Това е най-великолепното нещо, което съм чувал – Уоу. Очевадно имам едно едва място. Съвсем съществено: Опитвам се такива неща да ги оставям отвън корта. Когато бях по-млад, правех разлика сред персоналната обич и любовта към тениса. Или както постоянно. Има обаче един интервал, в който не бях сигурен по какъв начин да се оправям по едно и също време с двете неща. Човек обаче се учи. Ние ставаме по-възрастни. Не желая в този момент да кажа, че съм се поучил от моите неточности, само че опознах себе си малко по-добре. Мисля, че това ми оказва помощ. Надявам се, че това ще ми оказва помощ за в бъдеще във всички любовни каузи.

Много шанс.
Григор: Благодаря.

И тук в Лондон всички конференции с Димитров бяха занимателни. Този вид има просто огромно обаяние. Той е българин, живее в Монако и имаше съветска другарка в Лос Анджелис. Дали вижда себе си като жител на света. „ Ти загатна в този момент единствено за една другарка. Айде стига, дребосъче! ”, бе изчерпателният отговор на Григор Димитров с усмивка. Той не се отхвърля елементарно от своята фантазия. „ Една от моите най-големи цели е да завоюват шампионат от Големия шлем. Винаги е било по този начин ”, сподели Димитров след успеха на финала в Лондон. Лека бавно и това може да му се случи. 

Давид Гофен с прословут тенис
Финалният противник на българина Давид Гофен също покори сърцата на почитателите в Лондон. Той чества два пъти огромен успех – първо против Рафаел Надал („ Това е най-великата победа в моята кариера, сигурно ”), а по-късно и над Роджър Федерер („ Най-голямата победа в кариерата ми, сигурно ”). И макар огромната еуфория, успеха против Надал пристигна и след видната травма на испанеца. Срещу един от идолите си Роджър Федерер белгиецът стартира като явен новобранец след шест поредни безапелационни загуби от швейцареца, за последно в Базел. След първия сет нещата изглеждаха, че вървят както нормално, само че Гофен стигна до триумфа със сърце и настъпателност. И на финала той се погрижи за фамозни разигравания, само че най-после няколко неточности допълнително се оказаха решаващи против изчакващия Димитров.

Преди началото на шампионата всички тайничко се надяваха на нов край сред Роджър Федерер и Рафаел Надал. Някои, които си бяха купили билети за финала тъкмо поради това, през седмицата несъмнено са се ядосвали. В неделя вечер обаче сигурно и те са се прибрали щастливи у дома. Финалът сред Димитров и Гофен беше най-хубавият мач на седмицата – като за край. Това са двама тенисисти, които ще желаят да са по върховете и през 2018 година даже след завръщането на контузените Анди Мъри, Новак Джокович и Стан Вавринка. Следващата година ще бъде вълнуваща.

По материал на Флориан ГООСМАН от tennisnet.com
Превод от немски на Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ
 
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР