Грешката на един ще бъде петно върху целия сектор, не

...
Грешката на един ще бъде петно върху целия сектор, не
Коментари Харесай

Марияна Николова към хотелиери в Банско: Очаквам, че вече сте запознати и спазвате мерките, тъй като контролът ще е безпощаден

Грешката на един ще бъде леке върху целия бранш, не трябва да позволяваме компромис в противоепидемичните ограничения.

Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма по време на среща с представителите на бизнеса в Банско. В полемиката участваха и заместник-кметовете на община Банко Стойчо Баненски и Сашка Въчкова.

Предстоящите студени месеци ще са извънредно сложни за зимните курорти и затова следим ежедневно ситуацията в Европа и в страните, които са наши обичайни пазари, сподели министър Николова. И посочи, че поради това още веднъж погледите ни са ориентирани към българския екскурзиант. Тя напомни, че сънародниците ни ни гласоподаваха доверие през миналото лято, като доказателство за това е и статистиката, съгласно която над 2,7 млн. са осъществените туристически пътувания у нас от българи. Вярвам, че със сънародниците ни ще изберем зимните ни курорти за идните празници, добави тя.

Вицепремиерът напомни, че Министерството на туризма е проучило практики на водещите в Европа ски курорти и на тяхна база бе създаден пакет от ограничения за зимен сезон 2020/2021, които следва да бъдат спазвани наложително от всички обекти, компании, организации и лица, предлагащи туристически услуги. Кампанията за ски ваканции в идния сезон ще премине под мотото „ Зимните спортове укрепват Вашето здраве “, добави още тя.

Очаквам, че към този момент сте осведомени и спазвате ограниченията, защото контролът ще е безмилостен, безапелационна бе министър Николова. И посочи, че инспекциите към този момент започнаха, като инспекциите ще се реализират както от специалисти от Министерството на туризма, по този начин и от длъжностни лица на Министерството на здравеопазването, РЗИ, Министерство на вътрешните работи и кметовете на общините.

На база наличните данни в община Банско за зимен сезон 2020/2021 година се чака спад към 60% в общата посещаемост. Анализите демонстрират, че понижението на пътуванията на българи ще е към 40 на 100, а при пътуванията на чужденци то ще е към 80%. Очакванията за Боровец и Пампорово също са неподходящи. Според прогнозите на Министерството на туризма 70 на 100 по-малко туристи се чакат през идния сезон.

Вицепремиерът разяснява, че присъщото при пътуванията през зимния сезон е, че огромна част от тях се осъществят с резервации в последния миг. Надяваме се и тази година да е по този начин и това е още една причина да съблюдаваме всички санитарни правила, да не позволяваме заразявания в курортите и да поддържаме имиджа на страната като сигурна и безвредна дестинация, посочи тя. По думите й не може да приказваме за добър или мощен сезон, само че чакаме въпреки всичко да има сезон и по тази причина е основно да запазим курортите си стерилни.

В сегашната обстановка е изключително значим акцентът върху туристическите услуги в областта на здравето, профилактиката, закаляването. В тази посока сме на единно мнение с бизнеса, че ще е потребна единна рекламна акция за зимата, както и облекчения за туристите, идващи у нас с PCR тест, съобщи министър Николова.

Надявам се представителите на бизнеса в Банско също да поддържат самодейността за отделяне на „ карантинни хотели “, разяснява министърът. И разясни още веднъж, че концепцията е не да се вършат полеви лечебни заведения, да са се обезпечи място за обособяване на контактни лица или такива, които са под карантина. Тя открои още веднъж значимото място във всеки хотел да бъде отделено място за посетители, които проявят признаци, както и да се следи и да не се позволява скупчване, където най-често се стига до заразяване.



Представителите на бизнеса разясниха, че Банско е първенец по дисциплинираност. Според тях локалният бизнес може би е най-подготвен, тъй като в края на предишния сезон към този момент беше премината епидемиологична обстановка. Браншът поддържа политиката на Министерството на туризма за сигурност, тя е наша обща, показаха още от бранша. Представителите на бизнеса благодариха за тесния контакт и съдействието с министъра и допълниха още един път, че е значимо да се запазят позитивните послания за пътуванията към планинските курорти.

Операторът на ски зоната осведоми, че се приготвя сезонът да е от 4 декември до 11 април. В момента се прави нужната подготовка, като упованията са за спокоен сезон. Обезпечени са с нужните експерти и добра техника. Ще бъдат въведени и спазвани написаните инструкции на Министерството на туризма.

Вицепремиерът акцентира, че е значимо както в местата за настаняване, по този начин и в ски зоната да има осведомителни табла, от които всички туристи да могат да научават противоепидемичните правила, които би трябвало да съблюдават. Необходимо е посетителите да са сигурни, че се взимат нужните ограничения, с цел да им подсигуряваме спокойното и безвредното посещаване в зимните ни дестинации, оповестяват от пресцентъра на министерството на туризма.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР