Грегор Янсен - дългогодишен директор на Kunsthalle Düsseldorf, опитен изкуствовед,

...
Грегор Янсен - дългогодишен директор на Kunsthalle Düsseldorf, опитен изкуствовед,
Коментари Харесай

Дългогодишен директор на Kunsthalle Düsseldorf курира изложба в галерия Структура

Грегор Янсен - дълготраен шеф на Kunsthalle Düsseldorf, умел изкуствовед, куратор, критик и учител – е новото знаково име от европейската образна сцена, който се включва в поредицата на изложба Структура „ Гореща линия “. Тя цели да отвори България към света, привличайки вниманието на одобрени интернационалните куратори към локалната художествена сцена с нейния голям капацитет, който обаче остава неосъществен отвън рамките на страната.

 

Поканата на екипа на изложба Структура към Грегор Янсен е да изследва натрупванията в региона на актуалното изкуство у нас, да се срещне и беседва с художници, да усети другите пластове в живота на града и да отрази усещанията си в галерия. Така се ражда „ Отвъд всевъзможен разсъдък. В огледалото на сюрреалистичните времена “, която ще бъде открита на 13 април от 18.00 ч. в галерията на ул. Кузман Шапкарев 9 в София.
Самият Грегор Янсен написа в текста си към идния азбучник, че постоянно и на драго сърце се е чувствал като у дома, като да откри отечество и земя, която е непозната и въпреки всичко някак позната.

 

„ Беше като да си в сън, като да си в ново царство на знаци или препратки. “ Идеята за тази галерия се ражда от прекарванията му при срещите с хората, културата и изкуството в София, само че и от многото проблематични обстановки тук и там, както на всички места по света. Изложбата обгръща задоволително огромен интервал, само че и демонстрира произведения от неговия личен свят на съзерцаване. И най-много се построява от континуума, който художниците му дават със препоръки и поддръжка. „ Както постоянно се случва в живота, точно непланираното, непредвиденото и изненадващото в последна сметка прави вълнуващото и постоянно красивото. “

„ Отвъд всевъзможен разсъдък. В огледалото на сюрреалистичните времена “ желае да построи връзка, която да преглежда магията на действителността паралелно с нейната трагичност, тя би трябвало да върви паралелно с фактическото, колкото се може по-конкретно и колкото се може по-изобретателно, фантастично, нереално, мечтателно, съноподобно. При всички нови и все по-нови метаморфози на нещата и телата, би трябвало да се слагат под въпрос преобладаващите избрания за индивида и човешкото.

 
„ Беше ми забавно да употребявам тази атмосфера и тази обтекаемост за изложбата, занимаваща се най-вече индиректно с отраженията на историческото, сюрреалистичното, локалното и актуалното, един тип постхуманизъм и реполитизация на заобикалящата среда. Изложбата сплотява доста разнообразни генерации, жанрове и въпроси. Същевременно тя цели да дефинира на ново „ занаята “, опирайки се на психоаналитичната идея на Жак Лакан за стадия на огледалото, която разказва образуването на визията за личен облик и нейната функционалност за егото. Сюрреалистичната концепция за флуидност и хибридност на идентичността се свързва със актуалните размишления за световната политика, както и за спора сред Изтока и Запада, който се смяташе за преодолян “, споделя Грегор Янсен.

Участници в изложбата са: Аарон Рот, Александра Чаушова, Димитър Солаков, Кирил Прашков, колектив: Красимира Буцева, Джулиан Шехериян и Лилия Топузова, Красимир Терзиев, Леда Екимова, Людмила Миланова, Мартина Вачева, Надежда Олег Ляхова, Недко Солаков, ninavale, Правдолюб Иванов, Радостин Седевчев, София Гранчарова, Стефан Николаев

Проектът е осъществен с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “ и Гауденц Б. Руф
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР