Гръцкото правителство обяви в сряда тридневен национален траур за жертвите

...
Гръцкото правителство обяви в сряда тридневен национален траур за жертвите
Коментари Харесай

Гърция обяви тридневен траур заради трагедията с мигранти

Гръцкото държавно управление разгласи в сряда тридневен народен печал за жертвите на корабокрушение, станало в интернационалните води край югозападното му крайбрежие.

Властите извадиха телата на 79 бежанци, откакто рибарска лодка с незнаен брой пасажери потъна на 47 морски благи от град Пилос, заяви гръцката национална осведомителна организация AMNA.

„ Мислите на всички са с всички жертви на безмилостните трафиканти, които се възползват от човешкото злощастие “, сподели служебният министър председател Йоанис Сармас.

Общо 104 пасажери към този момент са избавени, сподели Николаос Алексиу, представител на министерството на морските въпроси и островната политика пред гръцката национална телевизия ERT. Издирвателно-спасителната интервенция за намиране на други пасажери ще продължи през нощта, добави той.

„ Не можем да дадем точният брой на пасажерите, само че беше доста огромен... Колегите ми откриха претрупана лодка “, сподели той.

Той обаче не удостовери прогнозите, че на борда е имало 400-700 пасажери, които оживелите дадоха на ERT и други медии. Те споделиха, че рибарската лодка, която потъна през нощта сред вторник и сряда, е била на път от Либия за Италия.

Инцидентът е станал в региона с най-дълбоките води в Средиземно море и никой от оживелите не е носил избавителна жилетка, съгласно Алексиу.

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу пътува до близкия град Каламата, където се водят оживелите. Президентът изрази дълбока тъга от нещастието, като прикани за " съгласуваност на държавите-членки на Европейски Съюз за отбрана на живота и сигурността на мигрантите и бежанците ".

Междувременно ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел сподели, че случаят е " сърцераздирателно увещание, че би трябвало да сложим завършек на безскрупулния бизнес на контрабандистите ". Лидерите на Европейски Съюз ще прегледат въпроса на Европейския съвет на 29-30 юни, сподели той в Twitter.

„ Трябва да продължим да работим дружно с държавите-членки и трети страни, с цел да предотвратим сходни нещастия “, сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Досега тази година 72 778 бежанци са пристигнали в Европа от юг, в това число 71 136 пристигнали по море до Италия, Гърция, Испания, Кипър и Малта, съгласно Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците ВКБООН.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР