Гръцкият строител на междусистемната газова връзка Комотини – Стара Загора

...
Гръцкият строител на междусистемната газова връзка Комотини – Стара Загора
Коментари Харесай

Бързай бавно: Януари ще се решава как газовата връзка с Гърция все пак да тръгне през юли

Гръцкият строител на междусистемната газова връзка Комотини – Стара Загора публично е изискал ново удължение на периода за построяването на 183-километровото трасе, което съгласно последния анекс трябваше да е готово до 31 декември 2021 година, само че по-голямата част от оборудването на газоизмервателни станции и кранови възли не е доставено. Така че и този период няма да бъде спазен, което заплашва плануваното въвеждане в употреба до 1 юли 2022 година

Претенциите на компанията " Авакс " за нова пролонгация са стимулирани с нарушаването на веригата на доставки в международен мащаб поради пандемията от ковид, които са отвън нейния надзор. С Covid-19 бе целесъобразно и предходното неспазване на периода за привършване на градежа, който по първичния контракт бе края на април 2021 година Нито " Авакс ", нито възложителят на градежа – българо-гръцко-италианското сдружение " Ай Си Джи Би ", пожелаха да кажат пред Mediapool какъв е новият период, който се желае за привършване на градежа.

Предстои настояването на изпълнителя да бъде прегледано на съвещание на Съвета на шефовете на " Ай Си Джи Би " през януари и да се реши какви ще са последващите дейности, които да подсигуряват завършването на плана в оптимално къси периоди, тъй че въвеждането в употреба да се случи през юли 2022 година Това обявиха пред Mediapool от плановата компания, която ще е и оператор на газопровода след завършването му. " Договорът за строителство изисква възложителят да се произнесе дали претенциите за удължение могат да бъдат признати за основателни или да бъдат отхвърлени напълно ", показаха от компанията.

Това значи, че " Авакс " въпреки всичко ще стартира да търпи наказания от 90 хиляди евро дневно от 1 януари 2022 година, поради неспазване на уговорката си. Санкциите ще текат до привършване на градежа или до подписването на в допълнение съглашение за удължение на периода, излиза наяве от отговорите на " Ай Си Джи Би ". Санкцията ще се удържа от банковата гаранция, предоставена от гръцката компания, само че не може да надвишава 10 % от цената на контракта.

" Неустойките са един от дисциплиниращите принадлежности за ускорение на реализация на плана и гаранция за неговото довеждане докрай. Българската страна неколкократно е заявявала позиция, че този инструмент ще бъде употребен при забавено осъществяване на контракта за отбрана на националните ползи ", обявиха още от сдружението.

Преди две седмици тогавашният длъжностен министър на енергетиката Андрей Живков заяви, че.

Той уточни, че има закъснение в доставката на съоръжение за кранови възли и на огромна част от оборудването на газоизмервателните станции на газопровода. Например тази при Стара Загора била приключена на 56%, а при Комотини – едвам 13%. При крановите възли доставката и монтажът също са с 13% осъществяване, при диспечерския център става дума за подготвени 21.8%, а свързването на тръбата със системата с Трандадриатическия газопровод въобще не е почнало, изясни тогава Живков.

Има незавършени сериозни действия по линейната част - полагане на тръбопроводи, оптичен кабел, рекултивация, хидротестове, пресичания посредством шнеково сондиране и посредством отворен прийом и други. Съществени работи има и във връзка с наземните уреди, съобщи той.

Две седмици по-късно и макар уверенията на плановата компания, че се прави всичко допустимо даже на институционално равнище да се ускорят доставките на оборудването за газовата връзка, излиза наяве, че в действителност няма прогрес по въпроса.

По неофициална информация на Mediapool " Авакс " продължава да чака доставки на кранове за крановите възли, които са били предоставени на италианска компания, която обаче ги създава в Китай. Те били направени, само че още не са доставени в Гърция, а оттова би трябвало да дойдат в България. След това било въпрос на седмици монтажът им.

Газовата връзка е план от 12 години, който получи съществено еврофинансиране и заем от Европейската капиталова банка. Договорът за доставката на самите тръби беше за над 58 млн. евро. Самият градеж на газопровода с годишен потенциал от 3 милиарда куб. м, като бе направена през май 2019 година Въпреки че беше афиширан от държавното управление на ГЕРБ и Бойко Борисов като главен приоритет за газовата диверсификация, планът все изоставаше. За разлика от продължението на " Турски поток " през българска територия до Сърбия, което стартира да се строи след газовата връзка с Гърция, само че работи към този момент от година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР