Гръцкият премиер Алексис Ципрас държи в ръцете си предложение от

...
Гръцкият премиер Алексис Ципрас държи в ръцете си предложение от
Коментари Харесай

Атина с ключово предложение към Скопие

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас държи в ръцете си предложение от седем точки за съглашение със Скопие по разногласието за името на Македония, оповестява в. "Катимерини ".

Според добре осведомени източници, представени от изданието, предлагането било за изцяло споразумяване на казуса, като включвало отговори на всички въпроси, касаещи връзките сред Атина и Скопие, а също и по-нататъшния път на някогашната югорепублика към интернационалните организации.

Изданието напомня, че единствено през последните две седмици Ципрас и външният министър Никос Кодзиас са се виждали доста постоянно, като по време на тези срещи министър председателят е бил непрекъснато уведомяван за напредъка на договарянията със Скопие.



Дали обаче Зоран Заев ще одобри това предложение е напълно различен въпрос, отбелязва изданието и добавя, че министър председателят Заев насаждал чувството, че за момента опозицията в Скопие била толерантна по повод дейностите на кабинета за споразумяване на разногласието с Гърция.

Предложението, с което разполага Ципрас, се отнася до седем точки, по които двете страни договарят: първата касае названието на страната, втората е обвързвана с неговата приложимост (тоест, дали да е за вътрешна, интернационална или за всеобща употреба), трето - за езика, четвърто - за идентичността, пето - по какъв начин името ще се употребява на процедура, и шесто и седмо - по какъв начин в резюме ще се произнася и какви ще са неговите абревиатури.



Скопие индиректно, само че ясно декларира, че въпросите за идентичността и езика "не подлежат на договаряне " и че сред двете страни наподобява има цялостно единодушие по графика и изключително по нуждата обособените тематики от съглашението да бъдат авансово разисквани и контрактувани, тъй че през март или преди средата на април съглашението да е реалност, акцентира изданието.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР