Гръцкият парламент одобри снощи междудържавното споразумение за строежа на Източносредиземноморския

...
Гръцкият парламент одобри снощи междудържавното споразумение за строежа на Източносредиземноморския
Коментари Харесай

Гърция одобри споразумението за строежа на Източносредиземноморския газопровод EastMed

Гръцкият парламент утвърди нощес междудържавното съглашение за градежа на Източносредиземноморския газопровод (EastMed), който ще доставя газ непосредствено от залежи в Израел и Кипър. Споразумението беше подписано в Атина от Гърция, Израел и Кипър на 2 януари. Турция обаче остро подлага на критика самодейността, която съгласно нея подценява правата на Анкара и кипърските турци, осведоми Българска телеграфна агенция. 

" Споразумението не е ориентирано против никого, само че е заобиколен отговор на провокациите на Турция ", заяви в Народното събрание министърът на енергетиката на Гърция Костис Хадзидакис, представен от организация Спутник. 

В поддръжка на съглашението гласоподаваха депутатите на ръководещата Нова народна власт, опозиционната СИРИЗА, центристкото Движение за смяна и дясната партия Гръцко решение, а срещу бяха представителите на Комунистическата партия и лявата МеРА25 на някогашния финансов министър Янис Варуфакис. 

По време на дебатите Никос Каратанасопулос от Комунистическата партия съобщи, че това съглашение е прокарвано от Съединени американски щати. Според депутата газопроводът е " част от логиката на Съединени американски щати за понижаване на зависимостта на Европейски Съюз от съветски газ и ограничение на наличието на Русия в по-широкия район ".

Хадзидакис удостовери, че Съединени американски щати поддържат плана, само че настоя, че тръбата има историческо значение за Гърция, защото ускорява интернационалната й политическа позиция и стратегическото съдействие с Кипър и Иразел, а наред с това разкрива работни места и предизвиква конкурентноспособността на вътрешния пазар за газ. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР