Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис отново призова скулптурите от Партенона в

...
Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис отново призова скулптурите от Партенона в
Коментари Харесай

Гърция пак си поиска от Великобритания скулптурите от Партенона

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис още веднъж прикани скулптурите от Партенона в Атина да бъдат върнати от Британския музей, оповестява " Ройтерс ".
Прочетете още
Подновеният зов идва месеци след дипломатически спор с Англия за 2500-годишните артефакти.

В първото си обществено изказване по въпроса от ноември насам Мицотакис съобщи, че държавното управление му е преговаряло с шефа на Британския музей за съглашение за връщането им в музея на Акропола в сърцето на гръцката столица.

" Нека бъда явен, ще настояваме за тяхното наново събиране по доста аргументи. Но една, съгласно мен, е най-важната: единствено видени дружно, на място, в сянката на Акропола, можем в действителност да оценим тяхното голямо културно значение ".

Гърция неведнъж е призовавала Британския музей да върне за непрекъснато 2500-годишните статуи, които английският посланик лорд Елгин е взел от Партенона през 1806 година, когато Гърция е била под османско господство.

Около половината от 160-метровия фриз, украсявал храма в Атина, понастоящем се намира в Британския музей, а 50 метра от резбите са в Акропола в Гърция.

През ноември, по време на изявлението за Би би Си Мицотакис съпостави разделянето на скулптурите - известни като мраморите на Елгин във Англия - с разрязването на картината " Мона Лиза " на половина - съпоставяне, отхвърлено от английското държавно управление.

Впоследствие английският министър председател Риши Сунак анулира среща с Мицотакис в Лондон, което провокира гневна реакция от страна на гръцкия министър-председател.

Гърция съобщи, че е подготвена да заеме антики на Британския музей в подмяна на опцията да изложи краткотрайно скулптурите в Атина.

Британският музей даде обещание да обмисли заемането на скулптурите на Гърция, стига тя да признае собствеността му върху тях.

Вчера Британският музей и лондонският музей " Виктория и Албърт " оповестиха, че според дълготрайно съглашение ще изпратят за галерия в Гана златни и сребърни артефакти, плячкосани от английски бойци от кралския двор Асанте в Западна Африка през 19-ти век.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР