Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас е изразил пред

...
Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас е изразил пред
Коментари Харесай

Гърция заплаши да изгони либийския посланик заради меморандума с Турция

Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас е изразил пред либийския дипломат в страната острото неодобрение на Атина по отношение на подписаното съглашение сред Либия и Турция за разграничение на морските пространства сред двете страни, заяви гръцката телевизия Скай.

Според информации Дендиас е дал на Либия период до четвъртък да даде на Атина наличието на меморандума за съгласие, подписан сред Триполи и Анкара. В противоположен случай посланикът ще бъде разгласен за личност нон грата.

Споразумението бе подписано в Истанбул на 27 ноември по време на среща на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с ръководителя на Правителството на националното единодушие на Либия Файез ел Сарадж.

Същевременно Гърция е в връзка с Брюксел и приготвя стъпки във връзка с Триполи и Анкара. Освен това се чака в Атина да бъде поканен ръководителят на либийския парламент, който е на страната на военачалник Халифа Хафтар, който води война против либийското държавно управление.

През идната седмица гръцкият външен министър ще влезе в контакт с сътрудниците си от редица страни с въздействие в района, пред които ще сложи въпроса в границите на срещите на НАТО и на Организацията за сигурност и съдействие в Европа.

Какво се случва

Подписаното тази седмица съглашение сред Турция и Либия за разграничение на изключителните им стопански зони в Средиземно море провокира гневна реакция от страна на Гърция и Кипър, тъй като нарушава техните зони. Според анализатори Анкара се пробва да откри в лицето на Либия съдружник по този въпрос, тъй като интерпретацията на Турция облагодетелства и либийската страна. От друга страна подписаният меморандум сред Анкара и Триполи заличава огромна част от морските пространства на Кипър и Гърция, които Турция оспорва.

"Новият комшия - Либия ", писа в заглавие турският в. "Милят " във връзка съглашението за морските граници в Средиземно море, подписано сред Турция и Правителството на националното единодушие на Либия.

Съюз на полумесеца в Средиземноморието ", гласи заглавието на в. "Тюркие ", който добавя: "Либия и Турция към този момент са съседи по море ". Вестникът показва, че съглашението с Либия стеснява зоната на изследвания на пристигналите да правят сондажи задгранични кораби и ясно демонстрира, че "без Турция спорене не може да има ".

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу съобщи, че Турция не е могла да контракти сходни съглашения с някои други страни, само че ще го направи в бъдеще.

Разговор на високо равнище

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис е разговарял през днешния ден по телефона с френския президент Еманюел Макрон, заяви гръцката телевизия Скай.

В диалога Мицотакис се е спрял особено на "провокативните дейности " на Турция в Източното Средиземноморие, изключително след подписването на съглашението сред Турция и Либия. Мицотакис е изискал от Макрон поддръжка от страна на Франция на идната среща на НАТО в Лондон и на Европейския съвет през декември.

Кипър също реагира остро

Кипърското министерство на външните работи осъди съглашението сред Турция и приетото от Организация на обединените нации държавно управление на Либия за обрисуване на морските граници сред двете страни като съществено нарушение на интернационалното право, което не регистрира законовите права на други източносредиземноморски страни, съобщи Асошиейтед прес.

Министерството съобщи през днешния ден, че меморандумът за съгласие, подписан от двете страни, няма юридическа стойност и не може да подкопае правата на Кипър или другите крайбрежни страни.

Според него "изопачаването " от Турция на интернационалното право не дава на тази страна никакви законови пълномощия и демонстрира, че Анкара е сама в мненията си.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР