Гръцките институции, които не въведат мерки за пестене на енергия,

...
Гръцките институции, които не въведат мерки за пестене на енергия,
Коментари Харесай

В Гърция слагат „енергийни шпиони“, Испания посреща „топлинни мигранти“

Гръцките институции, които не вкарат ограничения за икономисване на сила, могат да изгубят държавната си помощ, заяви гръцкото държавно управление. Потреблението би трябвало да бъде понижено с 10%. Специално назначен чиновник следи за спазването на рестриктивните мерки. Покачващите се цени на електрическата енергия и отоплението пък водят от ден на ден хора от Северна и Централна Европа към испанското източно крайбрежие. 

 
Решихме да затоплим басейните до най-ниската разрешена от закона температура – 26 градуса по Целзий. През лятото охлаждаме пространствата в града до 27 градуса, а през зимата ги отопляваме до 19 градуса. В учебните заведения намаляваме температурата с 1 градус, с цел да реализираме 10% понижение потреблението на сила. Спортните уреди ще бъдат осветени единствено до 22:00 ч.
Франяскос Конторусис, община Елинико-Аргируполи

В тази община към този момент са обновили уличното осветяване с LED крушки с планирана спестовност от 4000 мегаватчаса годишно. Малки промени поради които обаче няма да се наложи осветлението да бъде изключвано през нощта. 
Част от кметството и остарялото начално учебно заведение също са ремонтирани за икономисване на сила.

 
Изключването на уличното осветяване в градовете е безсмислено. Главно от съображения за сигурност и попречване на закононарушения. Хората заплащат налози и чакат от нас да им осигурим стандарт на живот. Той не би трябвало да се утежнява, тъй като държавното управление е взело някакво решение. Това, което можем да създадем, е сред 3 и 5 ч. сутринта, когато хората не са на открито, да понижим осветлението по-малко. Със сигурност ще го създадем.
Янис Константатос, кмет на Елинико-Аргируполи

Енергийното ползване на обществените институции ще бъде оповестено на уеб страница, следен от гръцкото Министерство на вътрешните работи. Публичните институции, които не постановат ограничавания, ще би трябвало сами да платят спомагателните разноски.

Град Калпе в испанската провинция Аликанте пък от години е ориентиран към задгранични посетители. Те не идват тук единствено за отмора. Много остават, изключително след пенсия.

Това се отразява на градския пейзаж. Има магазини, които са ориентирани единствено за белгийците в Калпе. Покачващите се цени, изключително на електрическата енергия и отоплението, водят от ден на ден хора от Северна и Централна Европа към испанското източно крайбрежие. 

Като белгийката Хилде Бакарт, която работи в градската администрация.

 
Тук не се нуждаете от отопление. И хората икономисват пари, когато идват тук, тъй като не би трябвало да заплащат за газ или електричество. Мисля, че в този момент доста повече хора ще желаят да емигрират поради растящите цени.
Хилде Бакерт

Ани Гауденс живее тук от години. Белгийката е ръководител на асоциация, която оказва помощ на сънародниците й в Калпе. 

„ Като пенсионер, е невероятно да вървиш на ресторант всеки ден в Белгия. Тук е допустимо. Наслаждаваме се на живота си тук. Дъщеря ми ми сподели, че нейната сметка е 250 евро на месец. Аз платих 28 евро, тъй като тук е слънчево “, споделя Ани.

В Калпе живеят хора от 98 страни. А приятното време в провинция Аликанте през зимните месеци ги да не помнят, че цените на силата са се повишили доста и в Испания.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР