Гръцки съд оневини напълно българин, обвинен в трафик на мигранти

...
Гръцки съд оневини напълно българин, обвинен в трафик на мигранти
Коментари Харесай

В Гърция оправдаха българин, заплашен от 224 години затвор

Гръцки съд оневини изцяло българин, упрекнат в трафик на мигранти в Гърция, съобщи.

Тошко Тодоров от карловското село Столетово бе застрашен от 224 години затвор, тъй като в кемпер, който към момента се водел на негово име, край град Драма били открити 28 незаконни мигранти. През годините казусът провокира доста митинги и форсира промени в нашето законодателство, свързани с Европейските заповеди за арест.

Кошмарът в живота на Тошко Тодоров стартира в края на 2021 година, когато по издадена от гръцките управляващи Европейска заповед за арест е задържан в Пловдив.

" Три години продължи сагата. Сага, която ми донесе доста несгоди - високо кръвно, диабет, заеми, главоболие, бодърствуване, затвор ", описа Тошко Тодоров.

" Нямам думи, с които да опиша обстановката, в която бяхме изпаднали тогава. Периодът, в който бяхме, беше изключително сложен за цялото семейство ", споделя щерка му Стефани Тодорова.

В основата на казуса стои продажбата на кемпер, който две години преди ареста, Тодоров предлага на купувачи от Плевен.

" Продавам кемпер с нотариално удостоверен контракт при нотариуса в Карлово и хората си го заплащат и си потеглят ", изясни Тошко Тодоров.

Купувачът обаче не сменил талона и скоро по-късно гръцката полиция разкрила буса край Драма, цялостен с 28 мигранти. А в колата бил документът на остарелия притежател Тошко Тодоров.

" Винаги гръцката страна насочва своето произвеждане към този притежател, който е по ваучър. Гръцкият закон планува сред 8 и 10 години на човек брой мигранти по тази причина и това, което очакваше моят клиент са 224 години ", изясни Гънчо Гънчев, юрист на Тодоров.

Заплашен от 224 години затвор, Тодоров е упрекнат за лидер на незаконна група за трафик, макар че по време на залавянето на мигрантите е бил на работа в България и по информации на Гранична полиция не е напускал страната. Затова Пловдивският съд отхвърли да го екстрадира.

Година по-късно обаче е задържан в Бургас и прекарва още няколко дни в ареста, тъй като не е свален от системата за търсене.

" Осъдихме прокуратурата на Република България - сега делото е във Върховен касационен съд ", сподели Гънчо Гънчев, юрист на Тодоров.

Сега Тодоров е изцяло оправдан и въпреки да има още една инстанция, гръцката прокуратура е декларирала, че няма да стачкува. Задържан е купувачът на кемпера, който след съглашение е наказан на 9 години затвор в Гърция.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР