Първият вицепрезидент на Иран Мохамад Мохбер ще изпълнява функциите на

...
Първият вицепрезидент на Иран Мохамад Мохбер ще изпълнява функциите на
Коментари Харесай

Първият вицепрезидент на Иран Мохбер поема функциите на Раиси, извънредни избори ще има до 50 дни

Първият вицепрезидент на Иран Мохамад Мохбер ще извършва функционалностите на починалия в злополука с хеликоптер държавен глава на страната Ебрахим Раиси. Извънредните президентски избори би трябвало да се проведат през идващите 50 дни, оповестява немският вестник BILD, представен от " Фокус ".

В сходство с член 131 от Конституцията на Иран, при положение на гибел на президента, неговите отговорности се поемат от първия вицепрезидент с утвърждението на управлението на страната, напомня телевизионният канал IRIB.

Назначаването му за краткотраен президент би трябвало да бъде одобрено от висшия водач аятолах Али Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси в Ислямската република.

68-годишният Мохбер, дружно с ръководителя на Народното събрание и ръководителя на правосъдната власт, ще бъде част от тричленен съвет, който ще се занимава с организацията на новите избори.

Той е считан за непосредствен до висшия водач Али Хаменей.

Мохбер стана първи вицепрезидент през 2021 година, откакто Раиси беше определен за президент.

Reuters напомня, че Мохбер е бил част от група ирански публични лица, които са посетили Москва през октомври 2022 година и са дали зелена светлина за доставка на Русия на ракети земя-земя и безпилотни самолети.

През 2010 година Мохбер е включен в листата със наказания на Европейски Съюз за хипотетично присъединяване в " действия, свързани с нуклеарни и балистични ракети ". Две години по-късно той е изваден от листата.

По-рано той е оглавявал Setad, капиталов фонд, обвързван с висшия водач Али Хаменей.

През 2013 година Министерството на финансите на Съединени американски щати добави Setad и 37 сдружения, които той контролираше, към санкционния си лист.

Ебрахим Раиси беше определен през 2021 година, по тази причина идващите постоянни президентски избори трябваше да бъдат през 2025 година

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР