Прожекция на 3D мапинг, част от проекта Скритите букви“, ще

...
Прожекция на 3D мапинг, част от проекта Скритите букви“, ще
Коментари Харесай

Скритите букви оживяват на фасадата на Националната библиотека в навечерието на 24 май

Прожекция на 3D мапинг, част от плана „ Скритите букви “, ще има на фасадата на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ на 23 май. Събитието е във връзка Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, който се отбелязва на 24 май, споделиха от Фондация „ Прочети София “.

Създаден от Полина Герасимова (Poliforma), образният роман е отдаден на езика като дом, на нюансите на общуването, на идентичността и разбирането на другите. Основни герои са тези букви, чийто графичен облик отразява характерните звуци, от които е формиран езикът ни. Поезията за 3D мапинга е написана от Стефан Икога, а музиката е на Kan Wakan. 

Мапингът се демонстрира за повторно в София. „ 3D мапингът следва концепцията на целия план „ Скритите букви “, създавайки прожекция главно от графични детайли. Умишлено 3D анимацията е сведена до най-малко и всички резултати и визуализации са основани от рисувани графични визии, с цел да се доближим оптимално до природата на основаване на писмеността.

Фасадата на Националната библиотека е белият лист, а в темп и цвят „ Скритите букви “ оживяват. Текстурните промени върху релефа са нарисувани картини, които са анимирани със средствата на 2D анимацията. 14 са буквите в кирилицата, които нямат графичен аналог в международните писмености. Те носят присъщата за българския език мелодичност и неотстъпчивост на произношението и смисъла “, споделя Полина Герасимова.



Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност е причина пейките-букви, част от плана, да гостуват в Прага. Те ще бъдат в чешката столица от 20 май до 7 юли, показват от „ Прочети София “.

Гостуването на „ Скритите букви “ в Прага се реализира с финансовата поддръжка на Министерството на културата, Държавния културен институт към Министерство на външните работи и в партньорство с Българският културен институт в Прага.

Проектът „ Скритите букви “ стартира през 2018 година, когато в София са ситуирани 14 пейки във формата на тези букви от писмеността, които нямат графичен аналог в латинската и гръцката писмености - Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я. В рамките на плана на разнообразни местоположения се образуват дребни литературни кътове. Към всяка скамейка има и стихотворение на актуален български стихотворец, написано особено за плана.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР