Мона Лиза на Леонардо да Винчи - една от най-известните

...
Мона Лиза на Леонардо да Винчи - една от най-известните
Коментари Харесай

Геолог с теория къде е нарисувана Мона Лиза

Мона Лиза на Леонардо да Винчи - една от най-известните картини в света - е забулена в мистерия; от въпросите за самоличността на фигурата до загадъчната ѝ усмивка .

Сега най-малко една от тайните на творбата е разкрита съгласно италиански геолог.

(Във видеото може да научите повече за: Тайната, скрита в Мона Лиза)

Ан Пицорусо, която е по едно и също време геолог и историк на изкуството, специализирала в региона на Леонардо и епохата на Ренесанса, счита, че е разкрила на фона на коя естествена забележителност е нарисувана Мона Лиза, като е употребила геоложкия си опит.

Преди три десетилетия Пицорусо посещава град Леко на югоизточния бряг на езерото Комо в Италия - където съгласно нея се намира пейзажът от картината - с цел да наблюдава стъпките на Леонардо, въоръжена със мемоари от дневника и рисунки на художника.

" В бележника си той загатва, че е бил в Леко. Работил е като инженер " , споделя тя в телефонно изявление за CNN. 

Според Пицорусо планът, по който работи Леонардо, е анулиран, само че геоложките му полеви скици остават (една алена тебеширена рисунка на планинска верига край Леко принадлежи на Кралската сбирка в Уиндзор, Лондон).

The Mona Lisa was set in this surprising Italian town, geologist claims
— CTV News (@CTVNews)
Макар че Пицорусо не е първата, която изрича доктрина за местоположението на Мона Лиза (през 2011 година един изкуствовед приписва пейзажа на картината на дребен град, наименуван Боббио, а различен - на Арецо), тя счита, че е първият геолог, направил това.

Предишните калкулации са се концентрирали върху дъгообразния мост над дясното рамо на Мона Лиза. Пицорусо обаче упорства, че от неповторимото скално образувание на хоризонта може да се извлече повече информация.

" Мостовете са заменяеми. Ако погледнете на назад във времето, ще видите върхове. Това е тип ерозия, която се случва във варовика, който има пукнатини в него и се отчупва на блокове, съвсем като модел на пила... Можем да покажем, че варовикът съществува в (Леко). Когато погледнете Мона Лиза, на назад във времето има поредност от планини, които имат този модел на пила " , споделя тя.

По същия метод водният обект зад Мона Лиза е геологически характерен, като съгласно Пицорусо това е езерото Комо - субалпийско ледниково езеро, датиращо отпреди към 10 000 години.

" Ако погледнете зад нея, ще видите издължените ледникови езера, които имат характерна форма като пръсти. Защото, когато ледникът се е движил, той е изчистил избрани части земя " , споделя Пицорусо.

Въпреки увереността си, Пицорусо премълчава своето съмнение в продължение на 30 години, разказвайки го единствено на други откриватели на Леонардо в инцидентни диалози. Тази седмица тя се завръща в Леко, към момента уверена, че " всичко е наред ", и в този момент ще показа откритията си на геоложка конференция в града.

Макар че съчетаването на науката за земята и историята на изкуството може да наподобява несъвместимо, Пицорусо твърди, че интердисциплинарният метод може да обогати усещанията от работата на Леонардо.

" Ботичели, даже Микеланджело са правили ужасни фонове, тъй като са считали, че фигурите са по-важни. Ако фонът е нарисуван вярно, той ви дава повече чувство за природата. Въпреки че Пицорусо признава, че е сюрпризирана от необятния интерес. Може би (Леонардо) се е опитвал да насочи към придвижването за запазване на околната среда или нещо сходно. Това е доказателство какъв брой доста хората обичат тази картина " , споделя тя.

Но откритието може да докара единствено до още повече мистерии. Ако мястото е Леко, както допуска Пицорусо, остават още въпроси за какво фамозният художник е избрал тъкмо това място, за този съответен портрет.

" Не знаем коя е (Мона Лиза), някои считат, че е била брачна половинка на богат тоскански търговец " , споделя тя, като се базира на известна историческа доктрина, съгласно която фигурата е основана на италианската благородничка Лиза Джерардини.

" Защо я е сложил в тази дива, неопитомена среда? Това не е Тоскана. Какво се е опитал да ни каже, като е сложил тази спокойна, загадъчна дама в тази сурова природа? " споделя Пицорусо.

" Наистина съм заинтересован какво е било посланието му към нас " , заключи геоложката.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР