Гръцки плавателен съд, плаващ под флага на Малта, е бил

...
Гръцки плавателен съд, плаващ под флага на Малта, е бил
Коментари Харесай

Атаки в Червено море: Гръцки кораб, ударен от ракета

Гръцки кораб, плаващ под флага на Малта, е бил ударен с ракета в Червено море край крайбрежията на Йемен, заяви компанията за морска сигурност Ambrey.

Смята се, че това е третият случай с кораба за насипни товари, за който се счита, че носи името Зография, за 24 часа. Инцидентът във вторник идва, когато американските военни оповестиха, че са заловили доставени от Иран оръжия, предопределени за хусите по време на интервенция предходната седмица, оповестява BBC.

Междувременно Съединени американски щати удариха още цели в следените от Хусите региони на Йемен. Служител сподели на CBS, американския сътрудник на BBC, че Съединени американски щати са нанесли нови удари по позиции на хутите през нощта. Съединени американски щати и Обединеното кралство започнаха вълна от въздушни удари против десетки цели на хутите на 11 януари след офанзиви на подкрепяната от Иран формация против кораби в Червено море.

Хусите дадоха обещание да отмъстят и в неделя Съединени американски щати обявиха, че са свалили ракета, изстреляна към един от техните военни кораби от регион на хусите в Йемен. Няколко кораба бяха атакувани от бойци на придвижването от ноември в символ на митинг против войната на Израел с Хамас.

Хусите споделят, че са ориентирани към кораби, които са благосъстоятелност на Израел, плават под байрак или се ръководят, или се насочват към израелски пристанища. Много от тях обаче нямат връзка с Израел.

Червено море свързва Индийския океан със Средиземно море посредством Суецкия канал, само че няколко корабни линии оповестиха, че в този момент се отклоняват към нос Добра вяра, с цел да стигнат вместо това до Европа.

САЩ обявиха във вторник, че анализът на оръжията, конфискувани от транспортен съд покрай крайбрежията на Йемен, допуска, че хусите са употребявали същия тип оръжия в своите офанзиви в Червено море.

Превземането е осъществено на 11 януари покрай крайбрежията на Сомалия - същия ден, когато са нанесени първите въздушни удари сред Съединени американски щати и Обединеното кралство. Компоненти за крилати и балистични ракети са измежду предметите, открити на транспортен съд, както и елементи за съоръжение за противовъздушна защита.

„ Това е първото изземване на смъртоносни, доставени от Иран усъвършенствани стандартни оръжия (ACW) на хусите от началото на нападенията на хусите против търговски кораби през ноември 2023 година “, се споделя в изказване на Централното командване на Съединени американски щати.

Той също по този начин сподели, че продължава издирването на двама морски тюлена, които са били изгубени зад борда по време на интервенцията. Според известия в медиите един офицер е бил съборен от кораба от високи талази, а вторият е скочил по-късно, с цел да се опита да помогне, както се изисква от протокола.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР