Гръцката комисия за защита на конкуренцията наложи най-голямата налагана досега

...
Гръцката комисия за защита на конкуренцията наложи най-голямата налагана досега
Коментари Харесай

Гръцки банки отнесоха глоби за милиони евро

Гръцката комисия за защита на конкуренцията наложи най-голямата налагана до момента санкция на стойност от 41,7 млн. евро на няколко банки в Гърция, съобщи гръцката телевизия Скай.

Банка Пиреос (Piraeus Bank) е задължена да заплати 12,9 млн. евро, Националната банка на Гърция (National Bank of Greece) – 9,9 млн. евро, Алфа банк (Alpha Bank) – 9,1 млн. евро, Юробанк (EFG Eurobank) – 7,9 млн. евро, банка Атика (Attica Bank) – 143 хиляди евро, а Гръцкият съюз на банките  – 1,5 млн. евро. 

Телевизията прецизира, че санкцията е щяла да бъде още по-висока, в случай че банките не бяха удостоверили, че са влезнали в нарушаване, и в случай че не се бяха съгласили с изискванията на Комисията. 

Сред нарушаванията на банките е налагането на комисиона за изтегляне на пари от банкомат на непозната банка в размер на до 3 евро. Гръцката комисия за защита на конкуренцията е открила, че тази процедура продължава от 2018 година насам. 

Банките настояват, че в две трети от случаите тези такси са засягали туристи, защото гръцките консуматори се стремят да теглят от банкоматите на своите банки. 

 istock istock
Друго нарушаване са взаимни ангажименти сред банките през 2018-2019 година за това дали да постановат такси за голям брой банкови интервенции, за които до тогава не са начислявани суми, като да вземем за пример издаване и приемане на сметки и платежни карти, обслужване на каса, кредитни интервенции и други Имало е и концепция за въвеждане на идентични пакети от банкови услуги. В последна сметка такси не са били наложени, акцентират банките, които признават, че разисквания е имало.

За организацията на тези диалози като медиатор е санкциониран Гръцкият съюз на банките.

Глобиха с милиони евро вериги магазини в Гърция

Гръцката комисия за защита на конкуренцията е почнала да проверява банките през ноември 2019 г. 

В допълнение към инспекциите финансовата институция VIVA е подала тъжба, че навлизането ѝ на пазара е възпрепятствано.  

Освен че би трябвало да платят санкциите си, банките са се съгласили и на редица условия като да вземем за пример да понижат комисионите си за преводи от 1 януари 2024 година и да не ги трансформират в продължение на три години. Банка Пиреос ще понижи съответната такса от 3 на 2 евро, Националната банка на Гърция – от 2,60 на 1,90 евро, Алфа банк и Юробанк – от 2,50 на 1,80, и банка Атика – от 2 на 1,50. 

По отношение на осъществените „ ангажименти “ източници от банковия бранш, чиито членове са се съвещавали късно нощес, са подчертали, че обменът на информация е бил част от нуждата от разговор с VISA и Mastercard във връзка смяната в метода на ценообразуване на някои преводи, основно на европейско равнище. Те са показали, че никога не е имало съгласуваност при определянето на цените.

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bg
По тематаГлобяват с милион евро компании за непозволено високи цени в Гърция
Източник: Българска телеграфна агенция
банки санкция комисионни Гърция .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->   ×
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР