Грандиозен и вълнуващ празник за пловдивчани и гостите на града

...
Грандиозен и вълнуващ празник за пловдивчани и гостите на града
Коментари Харесай

Консорциум Изкуство и образование подари грандиозен и вълнуващ празник на пловдивчани

Грандиозен и трогателен празник за пловдивчани и гостите на града сътвориха през вчерашния ден 14 институции, обединени в консорциум " Изкуство и обучение “. Събитието бе отдадено на 24 май и се организира под патронажа на, заместник-кмет " Култура, археология и туризъм “ на Община Пловдив. Първата огромна изява на консорциума стартира с разкриване на галерия на преподаватели и студенти от всички специалности във факултета по Изобразителни изкуства в АМТИИ " Проф. Асен Диамандиев “ и " Глаголицата " с творби на възпитаници от НХГ " Цанко Лавренов “ Пловдив. 

Гостите на празника бяха посрещнати на стълбите пред Дома на културата с осъществявания на сформира от Националното учебно заведение за фолклорни изкуства " Широка лъка “ и Националното учебно заведение за фолклорни изкуства " Филип Кутев “ – Котел. Изложбата откриха проф. доктор Галина Лардева-Минкова, Заместник-ректор по научноизследователска и художественотворческа активност, Катедра " Изящни изкуства " в АМТИИ и Светлозар Чавдаров – шеф на НХГ " Цанко Лавренов “. Приветствие към многочислената аудитория, препълнила фоайето на ет.2, насочи и проф. доктор Тони Шекерджиева-Новак, ректор на АМТИИ. Ръководството на арт университета, в който се построяват гении във всички изкуства, е основател и учредител на сдружението. Освен възхитителната галерия, която може да бъде прегледана до 15 май, гостите се любуваха на осъществяванията на ученици от НУМТИ " Добрин Петков “ – Пловдив и театрален очерк, изигран от ученици на Националната гимназия за театрални и екранни изкуства – Пловдив.

Точно 19 часа, в зрителната зала стартира концерт с присъединяване на членовете на консорциума. В ролята на водещи се изявиха шефът на Драматичен спектакъл – Пловдив Кръстьо Кръстев и Лили Бързева – от екипа на Опера Пловдив. Публиката се наслаждения на осъществявания на Академичния национален хор при АМТИИ с диригент проф. доктор Костадин Бураджиев, Хора на Държавна опера - Пловдив с диригент Драгомир Йосифов, балетната натрупа на Опера Пловдив с хореограф Амедео Джунта, университетски фолклорни сформира и вокален отбор " Про белканто “ на АМТИИ и фолклорен отбор " Тракия “ с началник проф. Даниела Дженева.

Идеята за обединяване на културните институти в консорциум " Изкуство и обучение “ е на проф. доктор Тони Шекерджиева-Новак, ректор на АМТИИ " Проф. Асен Диамандиев “ – Пловдив, която насочи одобрение към участниците и гостите в залата.

" Да създадеш и вдъхнеш живот на нещо ново е концепция, която постоянно вълнува! Да създадеш обединяване за изкуство и обучение, тъкмо в нашия град - Европейска столица на културата, е начинание, което сигурно е още по-вълнуващо! Щастлива съм, че точно АМТИИ е основател на концепцията за основаване на консорциум " Изкуство и обучение “, сподели проф. Тони Шекерджиева – Новак, която означи в словото си и приноса на образователното заведение в българското и международно изкуство, дало толкоз бележити имена. Тя финала тя цитира американския политик Едуард Еверет, който преди 200 години споделя: " Образованието е по-добра отбрана на свободата, от която ѝ да е войска “. " Образованието и културата са лекарство за огромна част от днешните провокации. Искрено имам вяра в това! Щастлива съм, че сме дружно в този път и развой. Благодаря на всички за поддръжката “, сподели още ректорът на АМТИИ.

Началото на празника сложи Академичният национален хор при АМТИИ, който извърши творбите на Дмитрий Бортнянски – " Тебе поем “ и на Стефан Мутафчиев – " Во Царствии Твоем “. След тях на сцената се качиха актьори на Опера Пловдив с диригент Драгомир Йосифов, които извършиха из " Приглушени песни за женски хор “ от Любомир Пипков по текстове на Марина Цветаева в превод на Иван Николов, “Няма постоянно да пее и спори " оп. 80, N3, “На баба " оп. 80, N4. Академичният национален хор към АМТИИ с диригент проф. Костадин Бураджиев, пом. диригент ас. доктор Николай Гурбанов, вокален възпитател доцент доктор Данка Цветкова, извърши " Мори, айда, айда “ от Кирил Стефанов и " Пролетни песни “ на Стефан Мутафчиев. Зрителите видяха фрагменти от кино лентата " Град за завръщане ", който бе основан през 2020-та година във връзка Деня на славянската книжовност от екипа на Българска национална телевизия – Пловдив. Един план, който се реализира в интервала на пандемия, когато екипите на Българска национална телевизия, Опера - Пловдив, Община Пловдив и ОИ " Старинен Пловдив “ си подадоха ръка и бяха дружно даже и в сложни времена. Специални благодарности бяха отправени към екипите на Българска национална телевизия – Пловдив с началник Деси Шишманова и БНР - Пловдив в лицето на Чавдар Каришев, както и към доц.д-р Елена Кантарева – Дечева, шеф на Общински институт “Старинен Пловдив ". Балетът на Опера Пловдив изненада публиката със " Сапинес “, хореография Амедео Джунта и солисти – Амедео Джунта и Елена Кучкова.

Концертът продължи с емблемата на Пловдив – ансамбълът, със стотици хиляди фенове, който към този момент 48 години е модернист в музикалните и танцови форми, като нито за момент не прекъсва връзката на актуалното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, Ансамбъл Тракия с началник проф. Даниела Дженева. Студенти от катедра Хореография извършиха Северняшки танц, музика: национална, аранжимент: Цветан Василев и Генчо Генчев, хореография: Вероника Василева - студент I курс, Българска национална хореография, Шопска сюита - музика проф. Милчо Василев, хореография: доцент доктор Стефан Йорданов в осъществяване на Щатен танцов състав към Академия за музикално танцово и изобразително изкуство с началник доцент Стефан Йорданов. Първомайски майсторлъци - музика: Борислав Гълъбов, хореография: доцент доктор Димо Енев, изп. Ансамбъл Тракия с началник проф. Даниела Дженева.

На финала, участниците в концерта и ръководителите на институциите-членове на консорциум " Изкуство и обучение “ излязоха дружно на сцената, където бе поканен за одобрение заместник-кмета, патрон на консорциум " Изкуство и обучение “ и на празничните прояви.

" Щастлив съм и се вълнувам да бъда патрон на първото огромно събитие на консорциум " Изкуство и обучение “! Това, което виждаме през днешния ден, с присъединяване на 14 институции, ясно демонстрира, че всички ние изповядваме общи полезности. Защо е значимо? Защото през днешния ден ние живеем в свят, до неотдавна белязан от пандемията, през днешния ден – от войната и експанзията, все неща, които повече ни разделят, в сравнение с да ни сплотяват. Този консорциум е полезността на " нашето Заедно “. То ни оказа помощ Пловдив да стане първата българска Европейска столица на културата. То ни държеше дружно и когато бяхме затворени, в сложни условия за просвета, изкуство и обучение. То изкристализира с цел да сплоти 14 институции, които не престават дружно! Днес ние можем да създадем обръщение към цяла България, че тук в Пловдив се роди първият действителен европейски клъстер за просвета! Искам да кажа и още една вест, че Община Пловдив започва процедура да стане част от този консорциум. Ще продължаваме дружно! “, сподели заместник-кметът, който поздрави всички с наближаващия, най-светъл български празник 24 май.

Празникът приключи с общо осъществяване на " химна на българската култура “ - песента " Върви, народе възродени “ по стихове от Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков, известна още и като " Химн на св. св. Кирил и Методий “.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР