Грамофонните плочи са носител на звук без конкуренция в продължение

...
Грамофонните плочи са носител на звук без конкуренция в продължение
Коментари Харесай

Музикални маниаци: Сериозните слушатели предпочитат винилови...

Грамофонните плочи са притежател на тон без конкуренция в продължение на доста години. С навлизането на нови технологии те последователно са изместени от аудио касети, компактдискове и цифрови устройства. Причина за това е огромният им размер, амортизирането след избран брой прослушвания или особеностите при съхранението им. Въпреки това в последните години се следи възвръщане на интереса към грамофона и грамофонните плочи, сподели Станислав Грозев пред радио " София ".

„ Сериозните слушатели постоянно избират виниловите плочите, тъй като звукът е по-качествен, а и самото слушане от грамофон е като обред – нещо, което хора като мен почитат и харесват. “, счита Грозев, който е и основател на „ Винил фикс идея “ - най-голямата фейсбук общественост, сплотяваща хиляди съидейници.

Обясни още, че въпреки да е основан при започване на 80-те, е лишило десетилетие на компактдискът да измести грамофонните плочи като носители на музика.

Любопитни са обстоятелствата от историята на плочата, чието произвеждане стартира да се развива от началото на ХХ век.

Първите са направени от глина и нежен материал, наименуван шеллак и са събирали единствено няколко минути запис. През 1948 година се вършат плочи от винилова пластмаса със скорост на въртене 78 оборота в минута. По-късно, когато се усъвършенстват грамофонните плочи, скоростта на въртене понижава на 45 оборота в минута, а качеството на звука доста се усъвършенства. Г

Година след патентоването на фонографа през 1877 година у нас се появява подобен. Използва се най-вече за любителски записи.

Първата българска фабрика за грамофонни плочи е „ Симонавия”. Основана е от предприемчивия българин Симеон Петров през 1924 година До тогава са правени записи на български реализатори от непознати компании най-вече за пазара в Европа, защото в България не можело да се разчита на подобен. Плочите са най-вече с национална музика, може би тъй като по това време ползата към класическата музика не е доста огромен. Фабриката е и най-голямата звукозаписна компания на Балканите. В „ Модерен спектакъл “ записват джаз, национална музика и така нататък След 1944 година точно тази компания е дала базата за основаването на „ Балкантон “.

В края на 40-те американска компания стартира производството на плочи от винил, който измества шеллака, употребен до тогава като материал.

Грамофонните плочи са притежател на тон без конкуренция в продължение на доста години. А това, което доставя в допълнение наслаждение на феновете и колекционерите е, че плочите разрешават по-артистичен метод при оформлението им.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР