Граждански и неправителствени организации ще могат да номинират кандидати за

...
Граждански и неправителствени организации ще могат да номинират кандидати за
Коментари Харесай

И граждански организации ще могат да предлагат членове на антикорупционната комисия

Граждански и неправителствени организации ще могат да предлагат претенденти за шефове на новата антикорупционна комисия наред с парламентарно показаните партии. Това взеха решение депутатите, като одобриха на второ четене текстовете от антикорупционния закон. Досега не беше допустимо жители да могат да предлагат членове на държавен орган избирани от Народното събрание.

От приемането на новия антикорупционен закон зависи отпущането на оставащите близо 9 милиарда лв. от Плана за възобновяване. Другият огромен залог е участието в Шенген, което ще бъде разисквано през декември след изборите в Нидерландия.

Комисията за противопоставяне на корупцията ще се състои от трима членове, като всеки един от тях ръководи комисията на ротационен принцип за по две години. Кандидатите за членове би трябвало да имат висше юридическо или икономическо обучение и минимум седем години стаж по специалността или седем години стаж в службите за сигурност. Те ще се избират от Народното събрание с болшинство две трети, а мандатът им ще бъде шест години.

За избор на членове на комисията ще се образува номинационна комисия от петима самостоятелни членове – по един препоръчан от Върховен касационен съд, Висшият адвокатски съвет, Министерство на правораздаването, омбудсмана на България и от Сметната палата. По предложение на Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) депутатите взеха решение, че вместо целесъобразно класиране, номинационната комисия ще изготвя целесъобразно оценяване.

Новата антикорупционна комисия ще има близки до полицейските пълномощия при следствието на корупцията в централната и локалната власт.

Проверката на имуществените заявления на хората по върховете на властта, както и битката с спора на ползи, също ще се правят от тази институция. Установяването и конфискацията на противозаконното имущество ще се прави от различен орган. В настоящия закон една комисия извършваше и битката с корупцията, и конфискацията.

" За първи път в България имаме толкоз сериозен антикорупционен закон. Законът за КПК, който сега се дебатира, ще дефинира приемането ни в Шенген. Това ще е първата голяма стъпка за битка против корупцията ", разяснява Кирил Петков в коридорите на Народното събрание, до момента в който течеше приемането на закона.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР