Гражданската организация Спаси София проведе учредително събрание, на което стана

...
Гражданската организация Спаси София проведе учредително събрание, на което стана
Коментари Харесай

Широк фронт срещу ГЕРБ. Спаси София стана партия и се цели в кметското място

Гражданската организация " Спаси София " организира учредително заседание, на което стана партия със поръчката да приключи 17-годишното ръководство на ГЕРБ в столицата.

Лидерът на групировката Борис Бонев удостовери, че счита да се кандидатира за кмет и уточни нейните три съществени цели. Първите две са да завоюват локалните избори наесен още на първия тур и да имат болшинство в Общинския съвет.

" Трета цел е още първия ден да потвърдим, че София може да се ръководи по друг метод, тъй че всички фантазии за съвременен, цивилизован европейски град да се осъществят в най-кратки периоди ", сподели той.

На последните избори през 2019 година като претендент за кмет Бонев остана на четвърто място с близо 11%. Изборите завоюва още веднъж претендентът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, която е кмет към този момент четвърти мандат, само че тази събота сподели, че няма да се кандидатира отново. Тогава „ Спаси София “ издигна и претенденти за общински съветници, само че те се явиха като самостоятелни вместо в партийни листи. Така в Общинския съвет.

Сега Бонев сподели, че " Спаси София " ще търси огромно обединяване за идния локален избор и по тази причина, въпреки и в начален стадий, беседва с " Продължаваме промяната " и " Демократична България " . Условието е да не сътрудничат с ГЕРБ на национално равнище. Според него е значимо също първо да се схванат за цели и визията за града след четири години ръководство, и тогава да приказват за съответни имена.

" Считам, че съм подготвен за кмет на София, имам нужната подготовка, имам 14-годишна история с гражданска организация, имам и страховит екип, който е подготвен да поеме тази отговорност ", сподели Бонев.

Той обаче означи, че никога няма да допусне номинацията му да бъде причина да не се реализира обединяване и да бъда кмет не му е самоцел.
 Борис Бонев (в средата) с останалите в управлението на новата партия
" Важно е да има необятен, единен фронт за София, който не просто да подсигурява разгромна победа над ГЕРБ на изборите, само че да има нужното публично доверие, тъй че всички тези промени, някои от които - за жалост непопулярни, само че нужни, да се случат ", сподели още той, като посочи, че партията на Бойко Борисов ръководи столицата от 2005 г .

На въпрос какво ще първото, което ще направи, в случай че стане кмет, Бонев отговори:

" Ще уволня шефа на Столичния инспекторат ".

Фандъкова назначи на поста някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов , който отхвърлен поради побоите на полицията над протестиращи през 2020 година

Съоснователят на „ Спаси София “ Гергин Борисов изреди някои от неизпълнените обещания на Фандъкова – нееднократните (първото от които - през 2007 г.) изказвания, че до две години за всяко дете в столицата ще има място в общинска детска градина, както и че скоро в София ще бъдат построени 100 км. велоалеи.

„ Ако лъжите на ръководещите от ГЕРБ в Столична община можеха да се забъркат с цимент, щяхме да имаме най-здравия бетон, който да се употребява за ремонтите в града “, добави той.

Една от главните цели на " Спаси София " е тя да стане " петнайсетминутен град ", което значи административните услуги, детските градини и учебните заведения да бъдат на близко разстояние, споделиха от новата партия. Тя ще обърне особено внимание на положението на улиците и междублоковите пространства и ще работи София да е зелен и новаторски град. От " Спаси София " дадоха обещание и " шокова терапия " против презастрояването и хаоса в паркирането.

Борис Бонев посочи, че в управлението на " Спаси София " има изключителни специалисти, които нямат партийно минало. Решенията в организацията няма да се взимат еднолично, а след разискване от управителните ѝ органи.

В екипа му влизат арх. Иван Караджов , който управлява екипа " Градска среда ", юристът Александър Иванчев , отговарящ за работата с кварталите, Добри Йонев , началник на юридическия екип, политологът Елена Иванова , която оглавява икономическия и бизнес екип, предприемачът Емилия Ангелова , която е финансист и банкер и IT-специалиста Христо Христов , занимаващ се с ръководството на планове и процеси.

Партията ще е позиционирана в политическия център и за момента ще се концентрира върху развиването на столицата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР