Гражданите трябва да упражняват възможността си да са санкция за

...
Гражданите трябва да упражняват възможността си да са санкция за
Коментари Харесай

Гринпийс: Действията в ТЕЦ-Перник са само показни

Гражданите би трябвало да упражняват опцията си да са глоба за институциите, с цел да може да забележим развиване на по-дългосрочни политики, които не слагат хората пред подобен неосъществим избор – да дишат чист въздух или да имат топла вода и отопление “. Това разяснява пред БНР Меглена Антонова от „ Грийнпийс България “, откакто бяха спрени два от генераторите на ТЕЦ–Перник поради непозволено горене на боклуци. Припомняме, че поради частичното прекъсване на топлоцетралата, градът остана без топла вода. От управата на ТЕЦ-а заплашиха, че през зимата може да останат и без парно.
Гражданите би трябвало да упорстват за дълготрайна визия. Такива внезапни и безперспективни решения са единствено показни. Те не вършат нищо, с изключение на да симулират, че институциите по принцип могат да правят тези неща, само че когато погледите не са ориентирани към тях – те не го вършат, добави Антонова.
Според нея в България няма проект за по-дългосрочна политика за това какво вършим с този тип произвеждане. Това е освен в тази ситуация с Топлофикация – Перник, а с доста други централи. В момента се случват инспекции и в други централи. Ние сме засичали нарушавания и считаме, че следва прокуратурата също да ги удостовери. Задаваме си въпроса – там също ли ще бъдат затворени производства без да е изработен някакъв проект, разяснява Антонова.
Според нея това не би трябвало да се случва ненадейно, а поетапно и с мисъл за това какво се прави за другите възможности.
Изгарянето на боклуци носи на централите повече облага, а също така по този начин се понижават разноските им за въглеродни излъчвания, които те би трябвало да заплащат, когато изгарят изкопаеми горива като въглища, изясни Антонова.
По думите й някои топлофикации постоянно нарушават комплексните си разрешителни и им се постановат санкции, само че това не им пречи нарушаванията да бъдат повтаряни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР