Гражданите стават все по-съпричастни към жертвите на телефонни измами. Безработен

...
Гражданите стават все по-съпричастни към жертвите на телефонни измами. Безработен
Коментари Харесай

Обществото става все по-съпричастно към телефонните измами

Гражданите стават все по-съпричастни към жертвите на телефонни измами. Безработен мъж предотврати телефонна машинация, откакто е бил замесен в схемата като муле.

Николай е бил замесен в схемата без да подозира, че ще взе участие в ало-измама. Той продава елементи за коли по интернет.

Чрез негова публикация с мрежата с него се свързва евентуален клиент, който сякаш има компания за дограма. Мъжът декларирал, че има потребност от пощальон за чертежи, тъй като компанията му няма филиал в Кюстендил и помолил Николай да му спомага против възнаграждение от 300 лв..

Николай се съгласил и отишъл на посочения адрес да вземе чертежите. Той изяснява пред, че жена трябвало да му пусне пратката от терасата, тъй като не могла да слезе по стълбите и да му ги даде персонално. Така и станало - дамата се посочила на терасата и пуснала пратката. Николай взел пратката, само че получил указания по телефона да не я отваря до момента в който се прибере.

Като отворил пратката Николай видял вместо чертежи пари и украшения. Той се обадил на поръчителя и му споделил, че вътре няма чертежи, а насреща имамникът го попитал дали в торбата имало банкноти евро. Николай видял, че няма евро, а мъжът насреща му споделил да се върне на адреса.

Жената още веднъж хвърлила торба с пари. Николай обаче се усъмнил и занесъл парите в полицията.

На служителите на реда жертва на телефонната машинация разказала, че по домашния й телефон се обадил мъж, който се показал за служител на реда и я убедил да спомага за залавянето на нарушители. Мъжът споделил, че е основана нужната организация, че следят причинителите и е добре да ги задържат с материални доказателства. Жената събрала всички налични пари - 2378 лева, и златните украшения и доверчиво ги пуснала през балкона.

По случая е стартирано досъдебно произвеждане в районно управление (на МВР) Кюстендил, а работата по него продължава под наблюдението на прокуратурата. районно управление (на МВР) Кюстендил благодари за честността и съобразителността на 39-годишния мъж, предотвратил значима вреда за жертвата.

Припомняме, еднакъв сюжет се разви в Кюстендил на 28 август 2017 година. Тогава 40-годишен локален гражданин получава позвъняване от мъж, който споделил, че е намерил номера от интернет и че има потребност от подпомагане. Измамникът разказал, че има компания, занимаваща се с произвеждане на дограма, която няма посланичество в града. Фирмата имала подписана договорка, за която трябвало да се получат пари. Първоначално мъжът не схванал, че става въпрос за телефонна машинация. След като непознатият го упътил до пари, затиснати с камък до кофа за отпадък, мъжът схванал, че приказва с ало-измамник и се обадил в полицията.

Впоследствие се оказва, че парите са взети от 80-годишна жителка на регионалния град, която получила спестяванията назад си от органите на реда.

Поради сходствата при измамата може да се твърди, че става въпрос за един и същи лъжец и една и съща скица. Възможно е сюжетът да е прилаган и по отношение на други жители.

За следващ път Министерство на вътрешните работи насочвам зов към хората да не се доверяват на непознати по телефона, които им желаят пари. Независимо от това какъв брой безапелационно ви приказват, бъдете наясно, че в случай че ви желаят пари под какъвто и да е претекст сте евентуална жертва на телефонните измамници./news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР