Гражданите на Габрово за трети пореден ден протестират срещу престъпността

...
Гражданите на Габрово за трети пореден ден протестират срещу престъпността
Коментари Харесай

В Габрово излязоха на протест за трета поредна вечер

Гражданите на Габрово за трети следващ ден стачкуват против престъпността и беззаконието , след побоя на чиновник в магазин, заяви бТВ.

В протестното шествие вземат участие към 500 души, обстановката е спокойна, а в града има засилено полицейско наличие.

Жандармерия и полиция наблюдават за спазването на реда, след вчерашната нощ на напрежение и конфликти, при която имаше задържани и ранен служител на реда.

По-рано денем шефът на локалната полицията подаде оставка.

Хората още веднъж насочиха укор към институциите за създалата се напрегната обстановка в града: " Те се усещат безусловно безнаказани след всяко такова безчинство. Държавата - и в частност тук нашата локална администрация - отвред е абдикирала. Никаква предварителна защита. Няма метод. Това е пътят ".
 В Габрово няма ромски гета, твърди кметът
В Габрово няма ромски гета, твърди кметът

Тя отхвърля в града проведено да се заселват роми

По-рано през днешния ден вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че гневът на хората е обективен и дефинира като първа задача възобновяване на реда и спокойствието в Габрово.

В обществените мрежи от през вчерашния ден вървят апели за всеобщ митинг на следващия ден следобяд.

Сутринта се чака ексклузивен брифинг, за който в Габрово ще дойде министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Достъпът до изявления в обществените мрежи през днешния ден е бил блокиран, което е попречило на протестиращите да се провеждат през днешния ден. Съмненията, че стачкуващите ще тръгнат от друго място, не се оправдаха, посочи БНР.
 Шефът на полицията в Габрово е подал оставка Обновена
Шефът на полицията в Габрово е подал оставка

След като Борисов и Маринов му желаеха оставката

Напрежението в Габрово ескалира, откакто роми нанесоха побой на продавач в магазин в неделя вечерта.

Вчера вечерта над 1000 души се събраха на следващ митинг, който завърши със конфликти сред органите на реда и стачкуващи, които се пробваха да стигнат до ромски къщи в покрайнините на града.
 Оператор, кореспондент и служител на реда са потърпевши при митингите в Габрово
Оператор, кореспондент и служител на реда са потърпевши при митингите в Габрово

Четирима са задържани

Три бързи досъдебни производства и едно наказателно произвеждане е образувала прокуратурата в Габрово против участници във вандалските прояви при митинги в града, оповестиха по-рано през днешния ден от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Тримата обвинени са на 19, 27 и 28 години. Според обвиняването те са пречили на полицейски чиновници да извършват отговорностите си. Досъдебното произвеждане е за палеж на две едноетажни постройки, в които не е имало хора.
 Нека митингите бъдат мирни, зоват ръководещите за Габрово
Нека митингите бъдат мирни, зоват ръководещите за Габрово

Целият произход е в нас, даже в политиците

Трима от протестиращите в Габрово бяха задържани нощес, като преди този момент жандармерията попречи на недоволните жители да доближат до ромските къщи на улица " Батак " в града. Пострадал е журналистически екип. Оператор на локална телевизия е получил аркада на веждата . Оказана му е здравна помощ в Габровската болница. Масовият цивилен митинг, провокиран от побоя, който роми нанесоха на продавач в магазин, продължи близо 4 часа.

В Габрово през днешния ден се организира изключително съвещание на Общинския съвет поради напрежението в града, което продължава трети ден. На него бяха показани ограниченията, подхванати от институциите и от кмета на общината за справяне със обстановката.
 Сблъсъци и ранени на многохиляден митинг в Габрово Обновена
Сблъсъци и ранени на многохиляден митинг в Габрово

Побой над продавач от трима роми докара до напрежение измежду популацията

Дали ситуацията в града е била подценена в последната една година, откогато поданици на Габрово дадоха явен знак, че има проблеми и те основават напрежение. Това обсъждаха през днешния ден общинските съветници с присъединяване на полицията в Габрово. Няколко оферти бяха направени в залата, в това число и такива за промени в националното законодателство, откакто беше коментирано, че административните санкции и санкции по отношение на нарушителите на реда не оказват упования резултат.

Снощи в града имаше всеобщ цивилен митинг против насилието, който продължи близо 4 часа, като стартира от централния площад, а след това мина в шествие по улиците.

Гневът на хората избухна, откакто трима роми нанесоха побой на продавач в магазин в центъра на Габрово в неделя вечерта. Протестиращите към този момент се разпръснаха, чака се на следващия ден още веднъж да излязат на митинг против бездействието на институциите, които, по думите им, не могат да подсигуряват сигурност на жителите.

Повече от 1200 души извършиха след 18 часа в четвъртък централния площад пред постройката на Общината, с цел да стачкуват против бездействието на институциите, което съгласно хората основава чувството за безотговорност.

По-рано през вчерашния ден от Община Габрово беше разпредено събарянето на постройки, планувани за премахването поради опасенията, че в тях могат да се самонастанят хора. Според протестиращите обаче ограниченията са закъснели .

С възгласи " Оставка " и освирквания бяха посрещнати кметът на Габрово Таня Христова и вицепремиерът Томислав Дончев, който се пробваха да успокоят напрежението.
 Марешки желае Каракачанов да се извини за сцените в Габрово
Марешки желае Каракачанов да се извини за сцените в Габрово

Да си върви държавното управление, в случай че Каракачанов е толкоз значим за тях, отсече Марешки

" В годините обратно има несвършена работа и то най-много във връзка с публичния ред. Категорично решителни ограничения във връзка с публичния ред и сигурност на жителите ще има - това аз ви го давам обещание ", акцентира Дончев.

Полицейското наличие в града е засилено. Има и елементи на жандармерията , които наблюдават за реда в Габрово.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР