Гражданите на ЕС ще могат да потвърждават самоличността си онлайн,

...
Гражданите на ЕС ще могат да потвърждават самоличността си онлайн,
Коментари Харесай

Идентификация онлайн в ЕС - с портфейл за цифрова самоличност

Гражданите на Европейски Съюз ще могат да удостоверяват самоличността си онлайн, без да имат потребност от търговски снабдители.

Това ще стане допустимо посредством новия. Временно съглашение за паневропейска рамка за този портфейл бе реализирано сред страните членки (Съвета) на Европейски Съюз и Европейският парламент.

Той обаче ще бъде употребен единствено на доброволна основа. При договарянията евродепутатите се пребориха за защитни клаузи, защитаващи правата на жителите и насърчаващи основаването на приобщаваща цифрова система. Така се заобикалят нарушаванията на дискриминирането против хората, избрали да не употребяват цифровия портфейл.

Споразумението подсигурява на европейските консуматори безвъзмезден дипломиран електронен автограф (КЕП). Такива подписи се употребяват с най-голямо доверие и имат същия легален статут като саморъчните.

Чрез така наречен персонално табло потребителите ще могат да имат цялостен надзор върху своите данни и да желаят те да бъдат изтрити според Общия правилник за отбрана на данните (ОЗРД, или GDPR). Гарантирано е и правото за потребление на псевдоним.

Законодателният акт прецизира обсега на квалифицираните удостоверения за достоверност на уебсайтовете, гарантиращ, че потребителите могат да ревизират кой стои зад избран сайт- Същевременно се съхраняват актуалните правила и стандарти за сигурност на промишлеността.

Актът би трябвало да бъде утвърден от Европейския парламент и Съвета, преди да придобие силата на закон. На 28 ноември досието би трябвало да бъде гласувано от парламентарната Комисия по индустрия, проучвания и енергетика.
Приложение на портфейла
Европейската цифрова идентичност може да се употребява в редица случаи:

• За обществени услуги, като да вземем за пример за приемане на уверение за раждане, медицински свидетелства, промяна на адрес;

• За разкриване на банкова сметка;

• За подаване на данъчна декларация;

• При кандидатстване за университет в родната страна или в друга страна членка;

• За запазване на здравна рецепта, което може да се употребява на всички места в ЕС;

• За доказване на възрастта;

• При наемане на автомобил с потребление на цифрово удостоверение за управление;

• При регистрация в хотел.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР