Гражданите на Армения гласуват днес на предсрочни парламентарни избори, свикани

...
Гражданите на Армения гласуват днес на предсрочни парламентарни избори, свикани
Коментари Харесай

Арменците гласуват на предсрочни парламентарни избори

Гражданите на Армения гласоподават през днешния ден на предварителни парламентарни избори, свикани в опит за превъзмогване на разделянето в страната след пагубната война с Азербайджан, чийто резултат обаче може да провокира още митинги, съобщи Агенция Франс Прес.

Премиерът реформист Никол Пашинян, който загуби огромна част от престижа си след военното проваляне от прилежащ Азербайджан предходната година, се надява на нов мандат, само че борбата с някогашния президент Роберт Кочарян е много оспорвана.

По време на акцията Пашинян съобщи, че чака неговата партия „ Граждански контракт “ да завоюва 60% от гласовете, което някои социолози правят оценка като прекомерно оптимистично.

Изборите в някогашната руска република, намираща се на юг от Кавказ, чието население е към 3 милиона души, деликатно се следят от Русия, както и от Турция, която поддържа Азербайджан в спора предходната година за противоречивия регион Нагорни Карабах.

След старта на гласуването Анахит Саргсян, която пусна бюлетина в секция в центъра на столицата Ереван, съобщи, че министър председателят заслужава още един късмет. Тя изрази опасения от връщане на остарялата армия.

„ Гласувах против връщането на остарялото “, сподели някогашната учителка, която е на 63 години.

Друг гласоподавател – Вардан Ховханисян, съобщи, че е дал своя избор за Кочарян, който слага съветския президент Владимир Путин измежду приятелите си.

„ Гласувах за сигурни граници, взаимност в обществото, завръщането на военнопленниците, добруването на ранените и за мощна войска. Само Кочарян може да обезпечи това “, сподели 41-годишния музикант.

 Роберт Кочарян пуска бюлетина в Ереван. Снимка ЕПА/БГНЕС

Критиците на Пашинян го упрекват, че е отстъпил територия във и към Нагорни Карабах на Азербайджан в съглашението за помирение, което спря боевете, както и че не е съумял с промените.

Пашинян споделя, че е трябвало да се съгласи на примирието, контрактувано с посредничеството на Москва, с цел да предотврати още човешки и териториални загуби.

Над 6500 души бяха убити във военния спор, сочат последните публични оценки на Армения и Азербайджан.

Резултатът от вота - сложен за прогнозиране

Политически анализатори споделят, че резултатът от изборите и мъчно да бъде плануван. Такива са и социологическите изследвания.

Анкета, огласена в петък от Ем Пи Джи – група, обвързвана с „ Галъп интернешънъл “ дава дребна преднина на Арменски блок на Кочарян от 28,7% против 25,2 на 100 на партията на Пашинян. Двамата съумяха да привлекат огромни множества хора на предизборните си прояви в последните дни преди вота.

Освен Кочарян, който бе на власт в интервала 1998-2008 година и по генезис е от Нагорни Карабах, още двама някогашни президенти поддържат партии в изборната конкуренция. И тримата са в съпротива на Пашинян.

Анкетата на Ем Пи Джи слага на трето място съюзът, обвързван с предшественика на Пашинян Серж Саркисян, с 10,8 на 100 от гласовете.

В изборите вземат участие рекорден брой от 4 изборни блока и 21 партии, само че се чака единствено няколко от тях да влязат в Народното събрание. Броят на гласоподавателите е към 2,6 млн., като те избират 101 депутати с 5-годишен мандат по пропорционалната система.

Партията победител се нуждае от минимум 50% от местата в Народното събрание плюс едно, като може да получи спомагателни места, с цел да образува държавно управление.

По време на разгорещената изборна акция претендентите си разменяха обиди и закани, като се чака и двамата любимци да свикат демонстрации след изборите, отбелязва Агенция Франс Прес.

Пашинян (46 г.) размахваше чук на митингите, а Кочарян (66 г.) сподели, че е подготвен за двубой с премиера, който упрекна, че възнамерява да манипулира изборите.

Президентът Армен Саркисян, който няма обилни пълномощия, осъди опитите за „ подстрекателство на ненавист и неприязън “ и настоя правоприлагащите органи да предотвратят вероятно принуждение.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР