Гражданинът Джонатан Шмид пристига в централата на полицията в центъра

...
Гражданинът Джонатан Шмид пристига в централата на полицията в центъра
Коментари Харесай

Стремежът на Лула за контрол на оръжията започва с преброяване на оръжията в Бразилия

Гражданинът Джонатан Шмид идва в централата на полицията в центъра на Рио де Жанейро с пътна чанта, в която носи златен револвер и седем пушки.

„ Влюбен съм в оръжията. Бих желал да владея над 2000, в случай че държавното управление ми разреши “, споделя мъжът.  

Шмидт към този момент е записал огнестрелните си оръжия в армията , както изисква законът за спортни стрелци като него, само че специалистите слагат под подозрение надеждността на нейната база данни и настояват, че слабият контрол е разрешил такива оръжия да попаднат в ръцете на нарушители . Шмидт към този момент е вписал оръжията си и в полицейския указател , с цел да се съобрази с настояването на новия ляв президент на Бразилия .

За четири години на поста си някогашният президент Жаир Болсонаро се опита да трансформира страната с малко оръжия в такава, в която притежаването на огнестрелно оръжие и неналичието на регулации значат несъразмерна персонална независимост . Сега неговият правоприемник Луис Инасио Лула да Силва поставя старания да анулира политиките на Болсонаро , насърчаващи лесния достъп до оръжие, като това стартира с условието притежателите на оръжия да ги записват в полицията . След като се сблъска с първична опозиция , в този момент той се радва на прочут триумф .

В очите на десния Болсонаро обаче уставът за разоръжаването е историческа неточност . Повтаряйки аспектите на американския консерватизъм, той беше първият бразилски претендент за президент, който организира акция в поддръжка на оръжията, потвърждавайки, че „ положителните жители “ имат право на огнестрелно оръжие, с цел да пазят по-добре фамилиите и имуществото си. Той промени наредбите за разрешено количество муниции, които могат да се имат, и за достъпа до оръжия с стеснен диаметър, като да вземем за пример автоматите. Бившият водач неведнъж посочи, че „ въоръженото население в никакъв случай няма да бъде поробено “.

Институтът „ Sou da Paz “ , организация с нестопанска цел, която следи публичната сигурност, наскоро разгласява данни , които гласят, че броят на оръжията в ръцете на цивилни жители съвсем се е утроил , достигайки 2,2 млн. при население, наброяващо 214 млн. души, по времето на Болсонаро. Все отново, броят остава надалеч по-нисък, в сравнение с в Съединени американски щати, като понастоящем в Бразилия няма конституционно право за носене на оръжие.

Преди наредбата за повторна регистрация , инициирана от държавното управление на Лула, армията събираше и съхраняваше данни за притежанието на оръжия от спортни стрелци, колекционери и ловци. Докато беше на власт Болсонаро отстрани условието тези регистрирани лица да минават през тежкия развой на показване на документи, аргументация и психически прегледи във Федералната полиция, която от своя страна записва оръжията, притежавани за самоотбрана, и по този начин ограничи следенето на общия брой оръжия , които се употребяват интензивно .

Данните на армията сочат, че 762 365 огнестрелни оръжия са били закупени от 7 май 2019 година насам, когато Болсонаро направи съществени промени в наредбите за достъп до огнестрелни оръжия и муниции. „ Instituto Sou da Paz “ , друга нестопанска организация с фокус върху сигурността, разгласи, че цифрата не отразява към 100 000 спомагателни оръжия . Тя се аргументира основа на данни, събрани посредством претенции за независимост на информацията. Чрез новото условие за персонална регистрация държавното управление се надява да дефинира тъкмо какъв брой и какви типове оръжия към този момент не са при първичните си притежатели и вероятно са в ръцете на незаконни групи .

Поддръжниците на концепцията за по-лесен достъп до оръжия в по-голямата си част се съгласиха с новия ход на президента, макар че някои от тях показаха неодобрение . С указа на Лула от 1 януари се постановява, че оръжията , които не са регистрирани до крайния период , ще бъдат иззети . Това значи, че тези, които не са занесли оръжията си във Федералната полиция, могат да се окажат застрашени от наказателна отговорност , даже в случай че просто бъдат  спрени за инспекция на път за стрелбището.

Джонатан Шмидт признава, че в началото не е бил напълно склонен с напъните на държавното управление да затегне контрола в региона на оръжията. Сега обаче споделя, че в действителност е значимо Федералната полиция да знае за всички оръжия, притежавани от цивилни жители.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР