Граждани от улиците 10 февруари“, Гурко“ и Крайбрежна“ във Велико

...
Граждани от улиците 10 февруари“, Гурко“ и Крайбрежна“ във Велико
Коментари Харесай

Търновци алармират за екологична бомба след смяна на водопроводи

 vododprovod  vodoprovod2  vodoprovod1
Граждани от улиците „ 10 февруари “, „ Гурко “ и „ Крайбрежна “ във Велико Търново сигнализираха, че промяната на водопроводите в остарялата част на града ще докара до екологична бомба. Местните поданици показаха десетки нарушавания при строителството, а за помощ са потърсили общинските съветници от Българска социалистическа партия, които огласиха обществено казуса.

Според Костадин Бояджиев, който живее на ул. „ 10 февруари “ и от години се занимава с полагане на канализация и водопроводни мрежи, нередностите в осъществяването на плана за 4,5 милиона лв. са стресиращи и противоречащи на всички строителни правила.

Нарушенията създавали директна заплаха за здравето и живота на жителите и на процедура залагали екологична бомба. Най-фрапиращ съгласно Бояджиев бил фактът, че водопроводите се полагали всеобщо под провода за отпадни води, макар че категорично било разпоредено тъкмо противоположното. Според него на доста места е позволено пренасяне и кръстосване на проводите за отпадни води над тези за питейна вода. В същото време водопроводът не се тествал авансово и след засипване на доста места възниквали течове от така наречен бързи връзки.

По думите на негодуващи търновци зародилите повреди и повреди при строително-монтажните работи се възвръщат официално, след което още веднъж потеглят течове на фекални води. Огромната заплаха била точно тогава, тъй като имало възможност връзките за питейна вода да всмучат от отпадните води.

Жителите от улица „ 10 февруари “ изпратили фотоси и подали сигнал до Община Велико Търново още при започване на февруари. Вчера получили отговор от кмета Даниел Панов. В него той обяснявал, че ще се направи стерилизация на водопровода по улицата, след което ще бъде засипан.

„ Извършена е инспекция от чиновници на Община Велико Търново, при която се установи следното: Обратният насип на новоположения махленски тръбопровод по улица „ Десети февруари “ не е изпълнен напълно. Всички връзки към него по време на инспекцията са открити. Предстои осъществяване на хидравлична проба и стерилизация на водопровода, след което ще бъде приключен противоположният насип и превключени новоизградените водопроводни отклонения към него “, показва Даниел Панов в своето писмо.

Гражданите обаче не са удовлетворени от получения отговор и го дефинираха като фиктивен. Други поданици от остарялата част на града неведнъж се опитвали да стигнат до някой от общинската администрация, с цел да показват казуса, само че били прехвърляни от стая на стая. В последна сметка им обяснили, че кметът няма формален приемен ден и в случай че се провежда подобен, те щели да бъдат извикани.

Гневни боляри настояват още, че подмяната на водопровода се прави до тротоарен кран, а от него до съответното жилище остават старите и ръждясали тръби. Така в огромна степен се компрометира резултата от подмяната на уличните, споделят недоволните. По думите им планът се извършва при безредно повтаряне на действия. След засипване на изкопа още веднъж се копаело за полагане на други връзки, което нарушавало укрепването и стабилността на водопровода. Така се създавали условия за масирани повреди след полагане на пътна настилка. В същото време се рушели се току- що направени тротоари, построени по другия план, за отклоняване на тръби до тротоарен кран. Липсвало и качествено трамбоване, което трябвало да се извърши при направена постоянна основа. Нямало и сигнални ленти на 0,3 – 0,5 м. под повърхността на терена за попречване повреди при бъдещи поправки, земни и други типове строителни работи.

От Българска социалистическа партия внесоха искане за привикване на изключителна сесия на локалния парламент до 15-ти март. На нея упорстват кметът Даниел Панов да изслуша проблемите на жителите и да се вземе решение за справяне с проблема. Червените съветници заплашиха, че ще алармират и Министерство на регионалното развитие, отправяйки питания посредством народните представители от региона. Градоначалникът дава обещание да се направи стерилизация.

Жителите пък обясниха, че не са мислили, само че са подготвени да излязат на митинг, в случай че не се организира изключителна сесия и проблемите им не бъдат решени.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР