Граждани излязоха на мирен протест пред Съдебна палата срещу екстрадирането

...
Граждани излязоха на мирен протест пред Съдебна палата срещу екстрадирането
Коментари Харесай

Протест пред Съдебна палата срещу екстрадирането на украински гражданин

Граждани излязоха на кротичък митинг пред Съдебна палата против изгонването в Беларус на Дмитрий Трофимчук , разгласен за търсене с червен бюлетин от Интерпол-Минск, съобщи БГНЕС.

Това е митинг за един украински жител, който се споделя Дмитрий Трофимчук, който Беларус е помолила за експулсация от страна на България. По всичко проличава, че нашата страна ще спомага. Това съобщи пред БГНЕС Евгения. Протестиращата акцентира, че е безумно тъкмо сега да се изпращат украински жители към страните-агресори Русия и Беларус.

“Беларус е безапелационен сподвижник на Русия в експанзията към Украйна сега “, добави Евгения. “Най-голямата ни цел е Агенцията за бежанците в България да стартира да преглежда в действителност по-хуманно, да преглежда правата ни откъм всички конвенции, които България е подписала, и да може да се даде право на тези хора да бъдат бъдат несъгласни с това, което става в тяхната татковина ”, добави тя.

Андрей сподели, че “днес стачкуват в поддръжка на украинския жител Дмитрий Трофимчук и неговото семейство, тъй като екстрадицията на украинския жител е рискова както за него, по този начин и за фамилията му ".

Украинецът Дмитро Трофимчук влиза с колата си в България през Румъния на 19 ноември, с цел да се прибере в Турция, където живее след началото на войната. С него са жена му Виктория и трите им деца. В Украйна те към този момент нямат жилище. Разрушено е от бомба още при започване на войната.

На границата, обаче, Трофимчук е арестуван от българските граничари. Те откриват, че украинецът е търсен с алена бюлетина от Интерпол по искане на Беларус.

Беларуските управляващи упрекват 38-годишния мъж, че е взел участие в проведена незаконна група , която нелегално е придобила персонални и банкови данни на жители на 84 страни и ги е употребила за разплащания.

Трофимчук отхвърля да е направил нещо нелегално или неправилно. Близките му споделят, че той не е знаел, че е търсен, нито че е упрекнат за закононарушение в Беларус. Те също по този начин считат, че животът му ще е застрашен, в случай че България допусне да бъде екстрадиран в Беларус.

На 1-ви декември Великотърновският апелативен съд реши да остави в ареста украинския жител Дмитро Трофимчук, чиято екстрадиция желае беларуският режим, след което на 2-ри декември с решение на съда Трофимчук е изместен в Софийския затвор.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР