Граждани и журналисти протестират пред столичната Съдебна палата. Според тях,

...
Граждани и журналисти протестират пред столичната Съдебна палата. Според тях,
Коментари Харесай

Граждани и журналисти протестират пред столичната Съдебна палата

Граждани и публицисти стачкуват пред столичната Съдебна палата . Според тях, задържането на публицисти край Радомир е посягане против правото на обществото да бъде осведомено и показват своята поддръжка към българския и румънския публицист, против нарушаването на техните права.

" Задържането на проверяващите публицисти преля чашата , стимулира ме за този митинг. Свободата на словото и печата е в основата на построяването на демократично общество , което ние се опитваме да станем. Вече нямам дума за безобразията в България ", разяснява пред БНР художникът Владо Руменов, уредник на митинга довечера.

" На процедура в тази ситуация страната спомага за унищожаването на документи. Арестувани са тези, които са подали сигнала ", добави Руменов.

" Ще продължаваме да притискаме държавната администрация и да се опитваме да променим тези неща. Българските жители сме в патова обстановка . Визираме европейските институции , само че отговорът им е, че проблемите би трябвало да си ги решаваме вътре , тъй като сме суверенна страна ", изясни той.

" Капката, която преля нашето отвращение от ръководството на Борисов. Всички негови ръководства са еднолични и каквото се случва в страната е функционалност напълно от него ", разяснява пред БТВ Руменов.

" Важно е проверяващите публицисти да бъдат оставени да си правят работата , тъй като нямаме различен метод да разберем за корупция " разяснява пред Българска национална телевизия Георги Милчев.

" Журналстиката не може да бъде казионна. Тя би трябвало да има независимост , с цел да може да осъществя главната си функционалност. Да осведоми обществото освен за положителните вести, само че и за нелицеприятните ", изясни Илиян Василев.

" Това преля чашата на търпението. Самият факт, че сме 119-и в света по независимост на словото ... Без публицистика, каква Европа ", добави Костадин Павлов.

" Според мен това не може да се случва в държава-членка на Европейски Съюз ", счита Петър Генов. " Журналистическата независимост е фундаментът на всяко общество на едно общество. Ако няма такава няма общество , което действа обикновено ", разяснява Александра.

 ДАНС поема следствието на
ДАНС поема следствието на " Бивол " за еврофондовете

Сигнал е подаден и от вицепремиера Томислав Дончев

Припомняме, на 13-ти против 14-ти септември Радомирски служители на реда задържаха публицисти и юрист при журналистическо следствие . Тримата са отведени за снемане на пояснения в РПУ Радомир , до момента в който организират следствие.

На 15 септември Съюза на демократичните сили - Съюз на демократичните сили изиска цялостна бистрота от страна на виновните институции по случая с задържаните край Радомир публицисти от България и Румъния. Това написа в позиция на партията, изпратена до медиите.

Също в събота, " Демократична България " настоя гласеният за вътрешен министър доскорошен основен секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов да бъде отдръпнат поради тежкия неуспех на властта в бранш " Сигурност " , във връзка скандалния полицейски арест на двама публицисти край Радомир и отвеждането им с белезници в полицейски сектор.

И в " Движение България на жителите " - ДБГ са уверени, че с дейностите си полицията в Перник е саботирала интернационално журналистическо следствие на огромна корупция.

Омбудсманът Мая Манолова установи, че е налице безпричинно и незаконно задържане на публицисти, по време на реализиране на тяхната професионална активност. Тя бе безапелационен, че с изключение на незаконното отнемане от независимост , се нарушават човешки права, свързани със свободата на словото и правото на жителите да получават и търсят информация.

 Арестуваните публицисти били с противозаконни дейности, съгласно Спиридонов
Арестуваните публицисти били с противозаконни дейности, съгласно Спиридонов

Нямал желание да се извинява на никого
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР